open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Generalni sekretar NATO-a: Iran treba da se suzdrži od daljeg nasilja i provokacija
Vijeće Sjevernoatlantskog saveza, najviši organ tog saveza, danas je na vanrednoj sjednici razmatralo posljednja dešavanja u Iraku i eskalaciju tenzija u odnosima između Irana i SAD-a
06.01.2020. u 20:11
get url
text

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg pozvao je na suzdržanost i smirivanje tenzija na Bliskom istoku. Vijeće Sjevernoatlantskog saveza, najviši organ tog saveza, danas je na vanrednoj sjednici razmatralo posljednja dešavanja u Iraku i eskalaciju tenzija u odnosima između Irana i SAD-a.

-Novi konflikt nikom nije u interesu. Dakle, Iran treba da se suzdrži od daljeg nasilja i provokacija -, poručio je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg nakon sjednice.

Stoltenberg je kazao da Iran provodi neke aktivnosti kojima destabilizira region te je dodao da su sve članice NATO-a saglasne da Iran ne bi trebao nikada posjedovati nuklearno oružje. On je odbio komentirati mogući senario da SAD zatraži aktivaciju klauzule o kolektovnoj odbrani u slučaju eskalacije sa Iranom te je poručio da to dodatno povećava, a ne smiruje tenzije.

Stoltenberg je izrazio punu podršku misiji NATO-a u Iraku, iako je ona privremeno obustavljena zbog sigurnosnih rizika.

Do eskalacije tenzija na Bliskom istoku došlo je nakon napada u kojem su američke snage u petak u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta odreda Quds, odnosno elitne jedinice Revolucionarne garde Irana. Zvanični Teheran najavio je da že odgovoriti na američki napad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.