open-navfaktor-logo
search
Sjedište Vlade FBiH
Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić: Obavili smo više od šest hiljada posjeta građanima
Predstavnici federalnih institucija i danas su se obratili danas povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.
26.04.2020. u 18:30
get url
text
Generalni sekretar Crvenog krsta/križa FBiH Namik Hodžić

Javnosti se obratio član Federalnog štaba civilne zaštite i generalni sekretar Crvenog krsta/križa FBiH Namik Hodžić.

- Želim istaći važnost 811 volontera i 124 profesionalca koji svakoga dana građanima pružaju usluge. Razvili smo procedure kako da zaštitimo sve djelatnike. Želim se zahvaliti i građanima i drugim humanitarnim organizacijama koje daju podršku ranjivim grupama u odgovoru na koronavirus - rekao je Hodžić.

On je dodao da pomoć najviše koriste stariji od 65 godina, samci, samohrani roditelji malodobne djece, osobe s invaliditetom, osobe bez bližih srodnika te manji dio osoba u karantinu i izolaciji.

- Od proglašenja prirodne nesreće zbog epidemije kornavirusa naše osoblje i volonteri odgovorili su na 13.000 poziva građana, obavljeno je više od 6.000 kućnih posjeta, a pruženo je skoro 10.000 raznih usluga. Uručeno je nekoliko hiljada paketa hrane i higijene, a naše osoblje i volnoteri otišli su u trgovinu više od tri hiljade puta - rekao je Hodžić.

Kako je kazao, podržali su i 13 zdravstvenih i 41 socijalnu ustanovu sa zaštitnim sredstvima u vrijeme kada tih sredstava nije bilo dovoljno.

- Do sada je određenu vrstu humanitarne pomoći dobilo više od 18.000 građana Federacije BiH - poručio je Hodžić.

Dotakao se i značajnih projekata u oblasti migracija navodeći da imaju efikasnu saradnju, između ostalih, sa Međunarodnom organizacijom za migracije, Danskim vijećem za izbjeglice i Turskim crvenim polumjesecom.

Hodžić je pozvao sve da i dalje poštuju mjere, naredbe i preporuke štabova civilne zaštite i kriznih štabova ministarstva zdravstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.