- BHRT nastoji da ispoštuje sve obaveze prema javnosti u skladu sa Zakonima o javnom RTV sistemu i Servisu BiH kao i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, vezane za proizvodnju i emitiranje premijernih i repriznih progrmaskih sadržaja. Zbog preciziranja u planu programa BH Radija 1 šta je premijerni a šta reprizni sadržaj, direktorica BH Radija 1 Pejka Medić odlučila je da umjesto nekoliko puta emitiranog repriznog sadržaja Redakcije dokumentarno dramskog programa BH Radija 1 taj programski prostor popuni drugim sadržajima - kaže se u saopćenju.

VEZANI TEKST-Reakcije na odluku Pejke Medić: "Sve je počelo od sadržaja o Srebrenici koji joj nisu po volji"

S obzirom na tu odluku menadžmenta BH Radija 1, dodaju, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović danas je izdao nalog kojim traži od direktorice BH Radija 1 Pejke Medić da programske sadržaje koje producira/koproducira Redakcija dokumentarno dramskog programa BH Radija 1 odmah vrati u programsku shemu BH Radija 1 u cilju emitiranja istih premijerno ili reprizno, da bi se ispoštovali pozitivni zakonski propisi, propisi Regulatorne agencije za komunikacije BiH i opći akti BHRT-a.

- Od urednika dokumentarno dramskog programa BH Radija 1 Miralema Ovčine zatraženo je da sačini Plan realiziranja i emitiranja programskih sadržaja redakcije za dokumentarno dramski program BH Radija 1 i isti odmah dostavi direktoru Sektora BH Radija 1. Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović zatražio je od menadžmenta BH Radija 1 da odmah sačini i dostavi prijedlog Odluke u pisanoj formi o načinu na koji sve cjeline/programi koji čine Sektor BH Radija 1 najavljuju programske sadržaje za emitiranje u programu BH Radija 1 u cilju formaliziranja iste, a najkasnije do 29. januara 2021. godine - navodi se u saopćenju.

Odbacili su i navode pojedinih medija da je suspendirana Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1.

- Uposlenici BHRT-a imaju punu podršku menadžmenta za sve aktivnosti oko produkcije projekata važnih kako za javnost BiH, pa tako i za BHRT. Također, osuđujemo svaki oblik napada na uposlenike BHRT-a - zaključeno je u saopćenju.