open-navfaktor-logo
search
Vladavina zakona
Generalna direktorica ICMP-a: Istina i pravda za porodice nestalih će prevladati
Današnja presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) u predmetu Tužitelj protiv Ratka Mladića, nakon pravnog postupka koji je trajao duže od devet godina, predstavlja važnu potvrdu vladavine zakona, kazala je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a.
08.06.2021. u 16:57
get url
text

MRMKS je potvrdio presudu Mladiću za genocid počinjen na području Srebrenice 1995. godine, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Mladić – koji je komandovao snagama bosanskih Srba tokom sukoba, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

- Oni koji su ubijali nenaoružane civile i oni koji su stvorili uslove za takve zločine pogrešno su smatrali da ih mogu izbrisati skrivanjem posmrtnih ostataka svojih žrtava - rekla je Bomberger.   

ICMP-ov rad, a posebno naučno utemeljeni dokazi o utvrđenom identitetu žrtava sukoba iz 1990-ih, doprinijeli su neosporivosti narativa o genocidu i ostalim ratnim zločinima. Ti dokazi su odigrali važnu ulogu u donošenju osuđujućih presuda u brojnim suđenjima, ICMP je pružao stručne i druge specijalizirane forenzičke dokaze, uključujući svjedočenja, forenzičke izvještaje i iskaze u više od 30 predmeta širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, ICMP je pomogao domaćim nadležnim organima prilikom naučno utemeljenih iskopavanja i istrage oko 3.000 masovnih grobnica, uključujući Tomašicu i Jakarinu Kosu, koje su dio dokaznog materijala Tužiteljstva u predmetu Mladić.  

- Osuđujuće presude osobama odgovornim za ratne zločine predstavljaju nužan element u poštovanju vladavine prava. Osigurati da vlade ispune svoju zakonsku obavezu i pronađu i identifikuju osobe čiji je nestanak posljedica tih zločina i njihova odgovornost da osiguraju poštovanje prava svih preživjelih porodica nestalih predstavlja još jedan element u istom procesu - podsjeća Bomberger.

ICMP je na zapadnom Balkanu predvodio nastojanja da se pronađe i identifikuje 40.000 osoba nestalih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Više od 70 procenata nestalih je pronađeno i identifikovano, uključujući skoro 7.000 od 8.000 nestalih u genocidu u Srebrenici. ICMP-ova primjena tehnologije na temelju analize DNK u procesu identifikacije omogućila je identifkaciju više hiljada srebreničkih žrtava, uprkos pokušaju odgovornih za masakr da prikriju dokaze ponovnim iskopavanjem i skrivanjem posmrtnih ostataka. Zemlje bivše Jugoslavije rade zajedno kroz mehanizam koji podržava ICMP Grupe za nestale osobe kako bi ispunili svoju pravnu obavezu i pronašli nestale nakon sukoba i osigurali prava preživjelim članovima porodica.

- Danas je zatvoreno važno poglavlje u historiji međunarodne pravde i historiji sukoba na zapadnom Balkanu. Presude u slučaju Mladić i ranijim predmetima, kao što je suđenje Radovanu Karadžiću, imaju posljedice i van područja zapadnog Balkana. To pruža nadu svima koji su preživjeli zvjerstva, uključujući porodice nestalih širom svijeta – da je pravda dostižna - zaključila je Bomberger.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa u pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim procesima. Jedina je međunarodna organizacija koja radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.