open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
General Ramiz Dreković oslobođen optužbi
General Armije RBiH Ramiz Dreković, nekadašnji komandant 4. korpusa ARBiH, pred Sudom BiH je oslobođen optužbi za ratni zločin na području Kalinovika. 
17.05.2023. u 11:49
get url
text

VEZANI TEKST - Danas presuda generalu ARBiH Ramizu Drekoviću

Presudu je izreklo tročlano vijeće Suda BiH kojim predsjedava sudija Staniša Gluhajić.

Prvostepenom presudom sudija Gluhajić naveo je da nije dokazano da je Dreković naredio granatiranje civilnih ciljeva u Kalinoviku u maju i junu 1995.

- Da bi se u konkretnom slučaju mogla utvrditi krivična odgovornost optuženog, mora se dokazati da je optuženi izdavao naredbe i da se po tim naredbama postupalo - dodao je Gluhajić.

Za prvu tačku optužnice je, dodao je on, nesporno utvrđeno da je Dreković 25. maja izdao naredbu da se ostvari vatra sa pet projektila te da je došlo do ranjavanja 11-godišnjeg dječaka.

- Međutim, ocjena Vijeća je da Tužilaštvo nije dokazalo da je do ranjavanja došlo postupanjem po naredbi optuženog - kazao je Gluhajić.

Kad su u pitanju druga i treća tačka optužnice, koje obuhvataju ubistvo 15-godišnje učenice i ranjavanje pet učenika od 3. juna, kao i ranjavanje jednog civila 22. maja, Vijeće je utvrdilo da su jedinice Četvrtog korpusa djelovale u tim danima.

Gluhajić je naveo da za ove dvije tačke optužnice u spis nisu uložene naredbe Drekovića, kao ni da su optuženom dostavljeni izvještaji o dejstvima.

Sudija je napomenuo da vještaci Tužilaštva, zbog proteka vremena i nastalih promjena, nisu mogli sa sigurnošću utvrditi kalibar projektila i vrstu oružja koja je korištena u slučajevima iz optužnice.

Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba, što je Tužilaštvo najavilo nakon ročišta.

Dreković je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a nekoliko civila ranjeno.

Tokom suđenja koje je trajalo četiri godine, a kako je to u završnim riječima istaknuo njegov branilac Mirsad Crnovršanin, Tužilaštvo BiH nije materijalnim dokazima potkrijepilo tvrdnju da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Između ostalog, naveo je i da je vremenski period u optužnici paušalan.

{$galerijaFotografija}

Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je ustvrdio da je Tužilaštvo dokazalo "da su sve osobe – koje su ranjene i ubijene u granatiranju – civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu".

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima uspjelo dokazati da je od kraja maja do polovine juna 1995. godine bilo granatiranje Kalinovika.

Ramiz Dreković, 17.05.2023.
1 od 1
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.