General Pavel: Pozitivne preporuke za Oružane snage BiH na putu za NATO

objavljeno: 14.11.2017. u 14:09

Predsjedavajući vojnog komiteta NATO-a general Peter Pavel je kazao da odluka o aktivaciji Akcionog plana za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine nije vojna, već politička odluka te da oni kao vojni dio struktura mogu ponuditi samo preporuke, koje će u pogledu interoperabilnosti Oružanih snaga (OS) BiH i napretka koji ulažu u reformu odbrane, biti pozitivne.

To je izjavio danas u Sarajevu, nakon prvog dijela susreta delegacije Vojnog komiteta NATO-a s delegacijom Ministarstva odbrane (MO) BiH i OSBiH, na čelu s ministricom odbrane Marinom Pendeš.

Pendeš je u obraćanju novinarima napomenula da je ovo prva posjeta Vojnog komiteta NATO-a Bosni i Hercegovini, što je, kako kaže, potvrda svega pozitivnog što su MO i OSBiH napravili posljednjih godina u pogledu puta naše zemlje ka NATO-u i aktiviranja MAP-a.

Dodala je da su na ovoj pripremnoj sesiji prezentirali članovima Vojnog komiteta postignuća sa aspekta MO i OSBiH te ciljeve i izazove s kojima se susreću.

Ministrica je izrazila uvjerenje da će članovi Vojnog komiteta stvoriti stvarnu sliku o MO i OSBiH te da će na neki način biti lobisti BiH kod politički komiteta NATO-a.

- Vjerujem da će na zasjedanju ministara vanjskih poslova NATO zemalja u decembru sigurno biti poslana pozitivna i snažnija poruka za BiH, kada je u pitanju aktiviranje MAP-a - kazala je.

General Pavel je naglasio da on i njegova delegacija cijene to što su dobili mogućnost da se prvi put informiraju o napretku koji je BiH ostvarila u vezi s reformom odbrane te u vezi s približavanjem bh. vojnih struktura NATO standardima.

Istakao je da je BiH dugogodišnji i dobar partner NATO-a, što potvrđuju učešća u NATO operacijama širom svijeta, posebno u Afganistanu i Iraku te aktivna učešća u cijelom nizu NATO aktivnosti.

Pavel je podvukao da je NATO-u od ogromnog interesa stabilnost i bezbjednost na Balkanu, kao i da Sjevernoatlantski savez ima niz partnera među zemljama zapadnog Balkana.

- U tom svojstvu podržavamo aktivnosti koje su od zajedničkog interesa, kao i aktivnosti zemalja koje teže da se uključe u euroatlanstke integracije - rekao je. 

Predsjedavajući vojnog komiteta NATO-a istakao je da svi koji žive u Evropi imaju zajedničke prijetnje koje ne prepoznaju da li je neko članica jedne ili druge organizacije, a te prijetnje su, između ostalih, politika iz smjera Rusije te s druge strane, ekstremizam, terorizam i ilegalne migracije.

Poručio je da NATO želi promovirati mir i stabilnost, da im je to u interesu te da to žele uraditi najbolje što mogu kako bi pomogli zemljama koje teže da postanu dio NATO-a.

Novinarima se obratio i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Anto Jeleč, koji je ocijenio da se današnja posjeta Vojnog komiteta NATO-a dešava za BiH u jako bitnom trenutku, odnosno u vrijeme kada BiH očekuje dobijanje punopravnog statusa u NATO-u.

General je mišljenja da je u prethodnom periodu postignuto veoma mnogo u pogledu interoperabilnosti s NATO-om te da su OSBiH, kroz sudjelovanje u NATO vojnim operacijama, pokazale da su njeni pripadnici obučeni i spremni da daju puni doprinos na polju operacija kolektivne sigurnosti.

- Na taj način pokazali su kako su dostojni da predstavljaju državu BiH, istovremeno pokazujući koliko smo daleko otišli u segmentu reforme odbrane, kao i da zaslužujemo da nadležni autoriteti odobre punopravno članstvo BiH u NATO-u - zaključio je Jeleč.

Pendeš je, odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s procesom knjiženja vojne imovine, kazala da se nije prestalo sa radom na tom procesu, istakavši da je od 2015. godine do sada uknjiženo 30 lokacija. Najavila je uknjiženje još četiri lokacije, od koji će tri biti sigurno uknjižene, dok za četvrtu, zbog proceduralnih razloga, može postojati neki vremenski otklon.

Nakon susreta u Domu OSBiH, delegacije su se uputile u kasarnu u Rajlovcu, gdje će posjetiti školu za deminiranje, nakon čega se predstavnici Vojnog komiteta NATO-a vraćaju u Brisel.

Vojni komitet je najviše tijelo NATO-a koje savjetuje Sjevernoatlantsko vijeće NATO-a (NAC) - Vrhovno političko tijelo NATO-a. U njegovom sastavu su vojni čelnici svih država članica NATO-a.