Za ovaj barbarski čin morao je, a nikada nije odgovarao Tomislav Šipčić, koji je u to vrijeme komandovao Sarajevsko-romanijskim korpusom Vojske Republike Srpske i direktno držao grad pod opsadom.

U kratkom periodu njegovog komandovanja, za nepuna četiri mjeseca ubijeno je 138 djece.

Iako se zna da je Šipčić bio komandant snaga koje su spalile Vijećnicu, ali i Orijentalni institut u Sarajevu, Olimpijsku dvoranu Zetra i Dom mladih KCS Skenderija, ovaj bivši oficir JNA nikada nije procesuiran.

Protiv njegova nije podignuta nikakva optužnica iako su oba njegova nasljednika na položaju komandanta već odavno iza rešetaka. Stanislav Galić osuđen je na doživotnu robiju, a Dragomir Milošević na 29 godina zatvora.

Šipčić je poznat i po izjavi koju je 16. jula 1992. godine objavila beogradska Politika:

- Komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine general-major Tomislav Šipčić, kako javlja Srna, optužio je danas muslimanske snage da bacaju srpsku decu lavovima u sarajevskom zoološkom vrtu. General Šipčić je o tome telegramom obavestio načelnika Štaba snaga UNPROFOR-a brigadnog generala Luisa Mekenzija. U telegramu se, takođe, navodi da su muslimanske snage u Pionirskoj dolini kod zoološkog vrta formirale koncentracioni logor za Srbe. Šipčić je pozvao Mekenzija da učini sve kako bi se zaustavilo zlostavljanje i brutalno ubijanje Srba.

Šipčić se kao i ostali zločinci sklonio u Beograd.