open-navfaktor-logo
search
Heroji Armije RBiH
General Jovan Divjak: Bit ću uz Bosnu i za Bosnu dok hodam dunjalukom
Gospodin, general, humanitarac, rođenjem Beograđanin, a opredjeljenjem Sarajlija - sve je to Jovan Divjak.
15.04.2020. u 18:10
get url
text

Prošli mjesec napunio je 83 godine, a duhom je barem nekoliko decenija mlađi. Na rođendan Armije Republike Bosne i Hercegovine u čijem je stavaranju dao veliki doprinos, čika Jovo bio je sjajno raspoložen.

- Patriotizam, poštenje, tolerancija, jednaka prava za sve, dobrota, moral..., sve su to asocijacije na te prve dane odbrane države i stvaranja njene vojne sile.

Ponosan sam što sam bio dio tog vremena. Dok budem hodao ovim dunjalukom, bit ću uz Bosnu i za Bosnu. Nažalost, bilo je i trenutaka koji me čine tužnim i razočaranim, pojedinim brigadama su jedno vrijeme komandovali ljudi koji nisu služili vojni rok. Zbog njihove nestručnosti mnogo naše mladosti ostalo je na sarajevskim brdima - kaže Divjak za Faktor.

Divjak iz ratnih dana: Dao veliki doprinos u stvaranju Armije RBiH

Kada govori o herojima odbrane Sarajeva i BiH, general ističe ljepši spol.

- Odbranu su nosile naše majke, sestre, supruge, kćerke, one su podnosile najveći teret. Brinuli su za borce, porodicu, djecu, velika je to bila žrtva - odaje Divjak priznanje Bosankama i Hercegovkama.

Danas, četvrt vijeka od skupo izborene slobode, general je tužan i razočaran.

- Država nije onakva iza koje je stala ARBiH. Stajali smo iza referenduma o nezavisnosti, platforme ratnog Predsjedništva BiH o multietničkoj i nedjeljivoj zemlji. Danas imamo dva entiteta i osiromašen narod. Borci nam prose na ulicama, traže bilo kakvu pomoć. Mene je sramota toga, drugi neka se zamisle - otvoreno od srca govori general i jedan od osnivača Udruženja "Obrazovanje gradi BiH".

Na kraju smo mu poželjeli da ga zdravlje posluži još dugo i da za sedam godina uđe u desetu deceniju života. Uslijedio je komentar starog šmekera.

- Polako, da ne bude previše. Idem po dan. Nekada davno, kao što počinju priče za djecu, naše najveće bogatstvo, jedna Meksikanka mi je prorekla da ću živjeti do 87. godine. Vidjet ćemo hoće li Meksikanka biti u pravu - kazao je na kraju jedan od simbola ARBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.