open-navfaktor-logo
search
Međunarodni dan sreće
Gdje žive najsretniji ljudi, pogledajte na kojem mjestu je BiH
Godišnji izveštaj "O svjetskoj sreći" Ujedinjenih nacija za 2020. godinu je objavljen, prateći Međunarodni dan sreće koji ova organizacija svake godine obilježava 20. marta.
23.03.2020. u 12:40
get url
text

Bosna i Hercegovina se našla na 69. mjestu, pet mjesta ispod našeg istočnog susjeda Srbije, ali deset mjesta ispred Hrvatske. Od zemalja u okruženju najbolje rangirane su Slovenija i Kosovo, koje se nalaze na 33., odnosno 35. mjestu. Crna Gora je na 72., dok je Sjeverna Makedonija najlošije prošla i našla se na čak 90. mjestu.

Ovaj izvještaj, koji je prvi put napravljen 2012. godine, rangira oko 156 zemalja prema tome koliko se njihovi građani osjećaju sretnim zavisno od više faktora koji uključuju nivo bruto domaćeg proizvoda, životni vijek, darežljivost, socijalnu potporu, slobode i nivo korupcije.

Treću godinu zaredom "najsretnijom" državom na svijetu proglašena je Finska, koju slijede Danska, Švicarska i Island. Među najsretnijih dvadeset su i Norveška (5. mjesto), Holandija (6. mjesto), Švedska (7. mjesto), Novi Zeland (8. mjesto), Austrija (9. mjesto), Luksemburg (10. mjesto), koji slijede Kanada, Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo koje je ove godine na 13. mjestu, za dva mjesta više nego u prošlom izveštaju, dok su SAD na poziciji 18, za jednu poziciju bolje rangirani nego prošle godine.

Najnesretniji su stanovnici Afganistana, koji je dnu tabele, a ispred njega su Južni Sudan (152), Zimbabve (151), Ruanda (150), Centralnoafrička Republika (149), Tanzanija (148), Bocvana (147), Jemen (146), Malavi (145) i Indija (144).

Kada su u pitanju gradovi, najbolje uslove za sreću svojih građana imaju Helsinki, Aarhus, Wellington, Zurich, Copenhagen, Bergen, Oslo, Tel Aviv, Stockholm, te Brisbane, dok su najnesretniji stanovnici Kabula, Sanaa, Gaze, Port-a-Princea, Jube, Dar es Salaama, Delhija, Maserua, Banguija i Caira.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.