open-navfaktor-logo
search
Osam godina kasnije
Gdje su Zmajevi koji su u Žilini trasirali put bh. tima na Mundijal ka Brazilu
Prije tačno osam godina fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila je veliki iskorak plasmanom na prvi veliki turnir. 
10.09.2021. u 19:39
get url
text

Gostujuću pobjedu nad Slovačkom nakon preokreta koji su prvjencima u dresu Zmajeva kreirali Ermin Bičakčić i Izet Hajrović (2:1), kasnije je golom za pobjedu nad Litvanijom u historijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu pretvorio Vedad Ibišević (1:0).

VEZANI TEKST - Na današnji dan projektil Izeta Hajrovića osigurao je Zmajevima meč-loptu za SP 2014.

Na današnji dan tadašnji selektor Zmajeva Safet Sušić na teren stadiona u Žilini poslao je tim u sastavu: Begović, Spahić, Bičakčić, Mujdža, Salihović, Lulić, Pjanić, Medunjanin, Misimović, Ibišević, Džeko. Priliku za igru dobili su još Adnan Zahirović, Edin Višća i Izet Hajrović, dok su Jasmin Fejzić, Asmir Avdukić, Toni Šunjić, Boris Pandža, Senijad Ibričić, Avdija Vršajević, Miroslav Stevanović i Elvir Rahimić utakmicu ispratili sa klupe.

Peterica fudbalera iz početnog sastava od prije osam godina (Spahić, Mujdža, Salihović, Misimović, Ibišević) okončali su aktivnu igračku karijeru.

Legedarni kapiten Zmajeva je 2017. godine okačio kopačke o klin. Nakon toga je bio redovan na tribinama tokom domaćih utakmica reprezentacije za koju je upisao 94 nastupa. Prije dvije godine doživio je tešku saobraćajnu nesreću u blizini Gacka, ali se uspješno oporavio, da bi prilikom izbora nasljednika Dušana Bajevića sa Zvjezdanom Misimovićem činio Stručnu komisiju za izbor selektora. U svom izvještaju Spahić je jasno dao prednost Sergeju Barbarezu u odnosu na Ivayla Peteva, a nakon što je izigran od strane Zvjezdana Misimovića, ne viđamo ga u svečanoj loži tokom utakmica Zmajeva. Na Lokalnim izborima u Hrvatskoj, u martu ove godine, Spahić je bio kandidat za Gradsko vijeće u rodnom Dubrovniku, no nije dobio dovoljan broj glasova.

VEZANI TEKST - Ekskluzivno: Spahić objasnio zašto je izabrao Barbareza, kako je Misimović zloupotrijebio njegovo povjerenje?

Mesur Mujdža je karijeru okončao 2017. kao fudbaler Kaiserslauterna, a da nije bilo povreda, sigurno bi upisao i više od 37 nastupa u dresu BiH. Trenutno radi u omladinskoj školi Gorice, kao trener druge juniorske selekcije i posjeduje UEFA A trenersku licencu. Prilikom posljednjeg izbora novog selektora spominjao se kao jedan od potencijalnih članova stručnog štaba.

Posljednji profesionalni angažman Sejad Salihović je imao 2019. godine u HSV-u. Igrač s razornom ljevicom nakon "penzionisanja" se u dva navrata kratko vraćao na terene. Branio je boje niželigaša Frankenthala, a potom i drugog tima Hoffenheima, u kojem je završio proteklu sezonu, gdje je od ove sezone u ulozi pomoćnog trenera.

Sve simpatije koje je kao igrač zaradio u dresu reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović itekako je kompromitovao potezima koji su uslijedili otkako je za predsjednika FSBiH imenovan Vico Zeljković, a potom i kao novi selektor izabran Ivaylo Petev. Misimović je trenutno angažovan u FSBiH na poziciji savjetnika predsjednika. 

Nakon kratkog angažmana u Schalkeu Vedad Ibišević, čiji nas je pogodak odveo na Mundijal u Brazilu, stavio je tačku na svijetlu igračku karijeru. Berlinska Hertha čiji je kapiten bio brzo je reagovala i svom bivšem kapitenu ponudila mjesto u stručnom štabu kluba i njemačke prijestolnice, gdje Vedator danas radi kao trener napadača.

Senad Lulić se u finišu prošle sezone konačno uspio oporaviti od neugodne povrede koju je dugo vukao. Po njenom okončanju odlučio je napustiti redove rimskog Lazija, kao jedna od najvećih igračkih legendi kluba sa Olimpica. Za Lazio je upisao 371 nastup, postigao 34 gola i zabilježio 50 asistencija. Njegov povratak u reprezentaciju BiH nakon prethodnog oproštaja od Zmajeva spriječila je upravo neugodna povreda. Karijeru je trebao nastaviti u Švicarskoj, no još je bez kluba.

Među fudbalerima koji su još aktivni je Asmir Begović. Golman Evertona nedavno je sve šokirao optužbama na račun Zeljkovića, Misimovića, Peteva i grupe agenata, koje je nazvao kriminalcima. Posljednji od 63 nastupa za reprezentaciju imao je u septembru prošle godine protiv Poljske u Ligi nacija, a nakon što je napustio kamp Zmajeva više nije dobijao pozive.

VEZANI TEKST - Asmir Begović nazvao kriminalcima Vicu Zeljkovića, Misimovića i Peteva

Strijelac prvog gola u duelu sa Slovačkom Ermin Bičakčić još se oporavlja od teške povrede koljena koju je zaradio prošle sezone.

Miralem Pjanić je nakon SP u Mundijalu postao drugi igrač u historiji naše selekcije koji je upisao 100 nastupa u dresu sa državnim grbom, a u finišu prijelaznog roka Barcelonu je zamijenio Istanbulom. U ovoj sezoni gledat ćemo ga u dresu Bešiktaša.

Usluga Harisa Medunjanina olako su se odrekli u FSBiH. Iskusni 36-godišnji veznjak još je aktivan, a trenutno je član MLS ekipe FC Cincinnati. Reprezentativnu karijeru okončao je 2018. godine tokom koje je upisao 60 nastupa i postigao devet golova.

Edin Džeko je nakon Svjetskog prvenstva naslijedio kapitensku traku od Emira Spahića. Dijamant je tokom 14 godina reprezentativne karijere sebe promovisao u najboljeg strijelca u historiji Zmajeva, ali i igrača sa najviše nastupa (116). Mnogo je onih koji se brinu o sudbini nacionlne vrste nakon što iskusni napadač odluči okončati igračku karijeru.

Adnan Zahirović koji je u Žilini u 47. minuti zamijenio Mensura Mujdžu igra za AC Milan, ali iz njemačkog Heidenheima.

Edin Višća koji je od 69. minute dobio priliku umjesto Sejada Salihovića je stigao do brojke od 55 nastupa i deset golova u dresu Zmajeva, ali je krajem 2020. odlučio okončati reprezentativnu karijeru.

Strijelac pobjedničkog gola Izet Hajrović je promijenio nekoliko klubova. U jednom trenutku činilo se da će svoj potencijal potvrditi u dresu zagrebačkog Dinama, no nije mu pošlo za rukom do kraja. Ljetos je napustio Maksimir i potpisao ugovor sa grčkim Arisom za koji je u dva ovosezonska nastupa odigrao tek 18 minuta!

Od preostalih igrača koji nisu igrali u historijskom meču protiv Slovačke vrijedi spomenuti Elvira Rahimića, koji je trenutno član stručnog štaba naše selekcije, a na posljednjem spisku Peteva bio je i Miroslav Stevanović, koji je u Žilini sjedio na klupi.

Tadašnji selektor Safet Sušić trenutno je bez angažmana, baš kao i njegov asistent Elvir Baljić. Trener golmana Tomislav Piplica je sportski koordinator u Bayreuth, a bez angažmana je i Borče Sredojević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.