open-navfaktor-logo
search
Preokret u Žilini
Gdje su Zmajevi iz kultnog meča sa Slovacima: Od junaka ni traga, ni glasa, mnogi se povukli, neki nepoželjni
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra u Bratislavi protiv Slovačke igra meč drugog kola grupe J kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo.
25.03.2023. u 21:09
get url
text

Zmajevi su se posljednji put obračunali sa Slovacima 2013. godine, kada su u razmaku od četiri dana odigrane dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Slovačka je šestog septembra u Zenici slavila sa 1:0, a BiH se 10. septembra radovala u Žilini i poslije preokreta trijumfovala sa 2:1, što je bila jedna od najznačajnijih pobjeda u pohodu na historijski plasman na Mundijal pod komandnom selektora Safeta Sušića.

Uspomene na Žilinu još ne blijede. Tada su navijači BiH "okupirali" sjever Slovačke, obojili ulice u plavo-žute boje, a domaćin se pobrinuo da na gradski trg dovede i jednu muzičku grupu iz naše države. Na papiru gosti, u praksi domaćini. Na tribinama montažnog stadiona u Žilini za Slovake jednostavno nije bilo mjesta. Čula se pjesma samo bh. tifoza.

Hamšik je u 42. minuti doveo Slovake u vodstvo. BiH je preokrenula u završnici. Prvo je Bičakčić izjednačio na 1:1 u 70. minuti, a osam minuta poslije Hajrović topovskim udarcem "probio" mrežu Slovaka i najvažnijim golom u karijeri osigurao Zmajevima veliku pobjedu.

Poslije toga je BiH savladala Lihtenštajn, a zatim i Litvaniju i kao prvoplasirana selekcija grupe izborila Mundijal, prvi put u svojoj historiji.

Strijelci golova iz Žiline više nisu dio reprezentacije. Bičakčić se dugo mučio s povredom u Hoffenheimu, a posljednji od ukupno 35 mečeva za nacionalni tim igrao je 2020. godine protiv Poljske u Ligi nacija pod vodstvom Duška Bajevića.

Izet Hajrović je enigma. Na papiru je i dalje član grčkog Arisa, ali za ovaj tim uopće ne igra utakmice. Od njega ni traga, ni glasa.

Emir Spahić, Mensur Mujdža, Sejad Salihović, Senad Lulić, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević, fudbaleri su koji su se u međuvremenu oprostili od nacionalnog tima i fudbala, a bili su starteri u kultnoj utakmici sa Slovacima. Među stativama je bio Asmir Begović koji je već dugo vremena nepoželjan u FSBiH, a od onih koji još uvijek aktivno igraju, među startnih 11 su bili Haris Medunjanin, Miralem Pjanić i Edin Džeko. Pjanić zbog povrede propušta martovsku reprezentativnu akciju, dok je i Džekin nastup pod znakom pitanja s obzirom na to da je zbog problema s leđima propustio dvoboj s Islandom.

Miroslav Stevanović uz Džeku je jedini akter meča iz 2013. koji i sutra ima šansu da bude u zapisniku, ako selektor Hadžibegić drugačije ne odluči.

Elvir Rahimić dio je stručnog štaba Zmajeva, a tadašnji trijumf pratio je s klupe za rezerve. Ulogu u FSBiH ima i Zvjezdan Misimović, aktuelni sportski direktor reprezentacije.

Slovačka - Bosna i Hercegovina 1:2, Žilina 10.09.2013.

Sastav BiH: Asmir Begović, Emir Spahić, Ermin Bičakčić, Mensur Mujdža, Sejad Salihović, Senad Lulić, Miralem Pjanić, Haris Medunjanin, Zvjezdan Mismović, Vedad Ibišević, Edin Džeko

Rezerve: Jasmin Fejzić, Asmir Avdukić, Toni Šunjić, Boris Pandža, Adnan Zahirović, Senijad Ibričić, Izet Hajrović, Avdija Vršajević, Miroslav Stevanović, Edin Višća

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.