open-navfaktor-logo
search
Dvojica u penziji
Gdje su igrači koji su nastupali za Sarajevo u posljednjem play-offu Evropske lige?
Fudbaleri Sarajeva u četvrtak će na Bilinom polju ugostiti Celtic, drugi put u prilično kratkom periodu.
29.09.2020. u 11:39
get url
text

Bordo tim je prošle sezone u kvalifikacijama za Ligu prvaka eliminisan od slavnog škotskog kluba, no za razliku od prošle sezone ovoga puta zbog epidemiološke situacije igrat će se samo jedan susret, i to u Bosni i Hercegovini.

Bit će to treća prilika za Sarajevo u historiji ovoga kluba da se plasira u grupnu fazu Evropske lige i tako postane prvi klub iz naše zemlje kojem je to pošlo za rukom.

Prethodna dva pokušaja koševskog sastava da se plasira u grupnu fazu drugog po snazi evropskog klupskog takmičenja osujetili su Cluj (2009. godine) i Borussia Moenchengladbach (2014. godine).

Prije šest godina Sarajevo se posljednji put pred domaćom publikom borilo za plasman u grupnu fazu, a prvi susret play-offa pripao je njemačkom Bundesligašu rezultatom 3:2.

Strijelci za Bordo tim tada su bili Bojan Puzigaća i Haris Duljević.

Sarajevo je tada nastupilo u sastavu: Bandović, Tatomirović, Berberović, Dupovac, Stojčev, Cimirot, Puzigaća, Okić, Velkoski, Radovac, Bilbija, a još su igrali Protić, Duljević i Kovačević.

Dvojica fudbalera koji su nastupili u ovom meču Dejan Bandović i Džemal Berberović već su neko vrijeme u igračkoj penziji.

Ivan Tatomirović član je Žalgirisa. Miloš Stojčev, koji je donedavno bio fudbaler Tuzla Cityja, trenutno nastupa za Voždovac, dok Bojan Puzigaća brani boje Krupe, a Radoš Protić brani boje srbijanske Inđije.

Nekadašnje timske kolege iz ovog sastava Sarajeva Samir Radovac i Nemanja Bilbija brane boje ljutih gradskih rivala u Mostaru. Radovac je član Veleža, dok se Bilbija nakon avanture u Južnoj Koreji vratio u redove Plemića.

Trojica fudbalera iz ovog rostera u međuvremenu su se izborila za status reprezentativca Bosne i Hercegovine. Gojko Cimirot, koji je nakon Sarajeva uspješno igrao za PAOK, a trenutno nosi dres belgijskog Standarda, gdje je konstantan. Adnan Kovačević je ovog ljeta potpisao ugovor s mađarskim velikanom Ferencvarošem, dok je Haris Duljević član francuskog prvoligaša Nimesa.

Jedina dvojica fudbalera koji su igrali protiv Borussije, a konkurisat će i za sastav protiv Celtica su Krste Velkoski i Amer Dupovac, no vrijedi i za njih kazati da su u međuvremenu imali svoje "izlete" u inostranstvo.

Dženan Uščuplić. stručnjak koji je tada sjedio na klupi Sarajeva, danas je trener juniorske selekcije ovoga kluba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.