open-navfaktor-logo
search
OBN Music Talents
Gdje su i šta rade finalisti nekada najpopularnijeg muzičkog showa u BiH
Tokom takmičenja bh. publici predstavili su se brojni pjevači amateri, od kojih su u finalu ostali Amel Ćurić iz Gračanice, Enver Lugavić Kice iz Banovića, Jelena Milušić iz Mostara i Suana Muhibić iz Konjica
01.07.2019. u 22:07
get url
text

Već godinama na televizijama u regionu petkom i subotom udarni termini su rezervisani za različite šoue realnosti. "Zvezde Granda", "Farma", "Zadruga", "Zvijezda možeš biti ti", "Supertalent", samo su neki od popularnih formata.

Kada je naša zemlju u pitanju, teško da će neki šou nadmašiti "OBN SuperNova Music Talents", koji je održan 2003. godine. Veliko finale upriličeno je u prepunoj sarajevskoj Zetri. Tokom takmičenja bh. publici predstavili su se brojni pjevači amateri, od kojih su u finalu ostali Amel Ćurić iz Gračanice, Enver Lugavić Kice iz Banovića, Jelena Milušić iz Mostara i Suana Muhibić iz Konjica.

Pobjeda je na kraju zasluženo pripala Amelu Ćuriću, koji je od svih finalista napravio daleko najviše u muzičkoj karijeri. Nakon ove pobjede započinje i njegovo profesionalno bavljenje muzikom. Učestvuje na brojnim festivalima u BiH (BH Radijski festival, Mostarski, Bihaćki...) i Crnoj Gori (Budva). Sa singlom "Osmijeh Skriveni" 2005. godine postaje apsolutni pobjednik Bihaćkog festivala, a singl "Moja djevojka" mu donosi priznanje Radija M za hit godine.

Album prvjenac pod nazivom "Urnebes" izdaje 2006. godine u saradnji sa produkcijskom kućom Hayat Production. Ovaj muzički materijal ubrzo osvaja jednu od najprestižnijih nagrada u BiH, "Davorin", za najbolji debitantski album. Na BH Muzičkom Oscaru pjesma "Stara Ljubav" izabrana je za Hit godine u kategoriji Pop-Rock muzike. "Stara Ljubav" postaje veliki hit i definitivno obilježava 2006 i 2007. godinu, osvajajući radio i tv top liste u regionu.

Ćurić je sarađivao sa mnogim renomiranim muzičarima poput Nermina Puškara, Aleksandre Radović, Dalibora Dade Marinkovića, Muamera Đoze, Damira Bećića, Melihe Berse, Emira Hota, Murisa Varajića, Mahira Sarihodžića... Godine 2015. se prijavljuje na regionalni talent show "X Factor Adria" i postaje pobjednik 2. sezone popularnog televizijskog projekta. Prije nekoliko dana izdao je novi singl "Upaljač". Amel je od septembra 2017. godine u braku sa pjevačicom Jelenom Čabarkapom, a u julu prošle godine postao je otac sinčića Kana.

Jelena Milušić nakon finala u Zetri nastavila je putem muzike, a njene impresivne vokalne sposobnosti su prepoznate i van granica naše zemlje. Od 2005. do 2013. širom Evrope je nastupala sa belgijsko- francuskim duvačkim orkestrom "Orchestre International du Vetex".

Posljednjih godina pod okriljem dua “Barimatango” radi s mostarskim gitaristom i producentom Atillom Aksojem, a izvode romsku i sefardsku muziku. Album "O, Devel" sa probranim romskim pjesmama objavili su 2016. godine, a trenutno rade na albumu sefardske muzike, koji bi trebao biti objavljen ove godine. Koautorica je albuma "Lume", zajedničkog muzičkog materijala koji je uradila sa genijalnom Merimom Ključo.

S osmjehom govori da osim što je 15 godina starija, ljepša i zgodnija, od 2003. puno toga se promijenilo, iako ne zna kako da relevantno objasni šta je to "puno toga".

– Najveće blago koje čovjek stekne tokom godina je iskustvo i prolazak kroz različite faze rasta i razvoja, kroz samostalan i rad sa drugim ljudima. Moram reći da sam ja jako zadovoljna sobom i pozicijom u svom životu u kojoj sam trenutno. Mogu istaknuti samo lijepe stvari i saradnje koje su mi značajne i koje su me obilježile kroz boravak u Njemačkoj i saradnju sa belgijskim duvačkim orkestrom sa kojim sam sarađivala sedam godina. Tu je i saradnja sa Atillom Aksojem i, naravno, kao šlag na torti ova sa Merimom Ključo, koja je na mene ostavila poseban trag u kratkom vremenu, a imala je snažan utjecaj na moj umjetnički i ljudski razvoj, jer Merima je nevjerovatan kapacitet i ličnost. Jako je oštroumna, inteligentna, obrazovana, nevjerovatan pedagog. Njen pristup i rad sa mnom meni je puno pogodovao i doprinijeo mom sveukupnom razvoju. To je ukratko period u kojem su se desile neke ključne stvari u mom životu, vezano za moj umjetnički razvoj i karijeru – kazala je nedavno u razgovoru za Faktor Jelena Milušić.

Još jedan miljenik publike tih godina bio je Enver Lugavić Kice iz Banovića. Iako se i prije "OBN Supernova Music Talents Showa" bavio muzikom, to je bilo uglavnom na teritoriji Tuzlanskog kantona. Nakon velike popularnosti koju je stekao tokom održavanja muzičkog šoua, počeo je nastupati u BiH i šire, po klubovima, kafićima, diskotekama - sam, s bendom ili u duetima. Također, tu su privatne zabave, kao i poneka svadba. Objavio je i nekoliko pjesama - "Ako te nisam ljubio", koja je svojevremeno bila i hit, te "Približi se", "Opusti se"...

Zajedno sa Amelom Ćurićem i Dajrom prije 13 godina je snimio navijačku pjesmu "Što nas ima mašala". 

Kako nam je reklo nekoliko sarajevskih pjevača, Kice je danas BiH zamijenio Slovenijom, gdje nastupa po manjim klubovima. Uvu informaciju u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio nam je i Lugavić čiji broj u Sloveniji smo dobili od jednog estradnog menadžera.

- Trenutno nisam u mogućnosti da razgovaram. Možemo li se čuti za nekoliko dan, trenutno imam dosta obaveza. Iskren da budem nisam zaintersovan da pričam u ovom trenutku - rekao je Lugavić. 

I dok su ostali finalisti ostali u svijetu muzike, Suana Muhibić, danas Uštović, iz Konjica se posvetila karijeri i porodici. Ona radi kao doktorica u Konjicu, a u međuvremenu se udala i postala majka.

- Hvala na pozivu. Trenutno sam na poslu. Posvetila sam se potpuno medicini i upravo moram ići primiti pacijente - kretko nam je ljubazno rekla Suana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.