open-navfaktor-logo
search
Socijalna devastacija
Gdje smo pogriješili: Kako je bh. društvo dospjelo u stanje u kojem je normalno fizički napasti policajca
Fizički napad na policijace u Bosni i Hercegovini odavno nije vijest koja izaziva iznenađenje. 
21.10.2022. u 08:13
get url
text

VEZANI TEKST - Tokom policijske akcije u Gradačcu pucano na policiju, jedan policajac ranjen

Prošli mjesec samo u jednom danu u Kantonu Sarajevo policajci su u dva navrata fizički napadnuti doživjevši lakše povrede. Prije nekoliko dana u Gradačcu je teško ranjen policajac obavljajući svoje redovne poslove. Prije četiri godine u Sarajevu su ubijeni policajci Adis Šehović i Davor Vujinović. Šta se dešava, u kakvo to bezakonje klizi bh. društvo?

- Naše društvo je u teškoj krizi, ono je bolesno. Svjedočimo devastaciji u svim oblastima, pravosuđu, kulturi, sportu... Dalje, ne smije se zaboraviti da je nemali broj onih traumatizovanih iz rata, bilo da se radi o onima koji su, recimo, preživjeli opsadu kao što su Sarajlije ili o onima koji su bili žrtve torture u logorima.

A mora se znati da se generacijska trauma prenosi. Dodajmo tome povećan broj narkomana, alkoholičara..., i dobit ćemo, nažalost, zabrinjavajuću sliku društva - analizira za Faktor neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović.

VEZANI TEKST - Drama na Ilidži: Cijela porodica uhapšena zbog napada na policajce

Ističe kako je ovo stanje značajnim dijelom nastalo i zbog indolentnog odnosa onih koji imaju zakon u rukama.

- Neophodni su neuporedivo strožiji zakoni kako bi se policajci zaštitili. Zatim, potrebno je da se kroz edukacije u obrazovnim institucijama i medijima na stub srama stave kriminalci, a ne da se afirmišu u javnosti. Onda se mladi identifikuju s njima i imamo trend negativne identifikacije, a to nije dobro - naglašava dr. Ćemalović i dodaje:

- Čini mi se da smo uveli sa Zapada kako kriminalac ima sva ljudska prava, a policajci u toj priči baš i nisu bitni. Bio sam očevidac, ovdje u bolnici, tako grubih napada na policajce, prijetnji, a oni stoje i ne smiju im ništa. Nažalost, sada kao društvo žanjemo ono što smo posijali.

Sandi Dizdarević, doktor sigurnosnih nauka, smatra da je rad policajaca uvijek pod posebnim povećalom.

VEZANI TEKST - Optužen zbog napada na policajce SIPA-e: Nasrnuo na njih vozilom i nanio im povrede

- Policija je primarno pod lupom tužilaštva, javnosti, sudova... Niti u jednom trenutku ne mislim i ne tvrdim da ne postoje slučajevi policijskog prekoračenja ovlaštenja, ali to treba da utvrđuju pravosudne institucije.

Međutim, u epohi poštivanja ljudskih prava, najmanje se bavimo pravima policijaca. Stvorena je psihološka atmosfera u BiH da se može policajac može napadati verbalno ili fizički - rekao je Dizdarević za Faktor. 

Stava je da je trenutni respresivni sistem sveden na samo jednu mjeru.

- Sistem je stvorio ambijent u kojem je policija prisiljena ići linijom manjeg otpora. Zato se ne trebamo čuditi kada policajac prilikom rutinske kontrole u saobraćaju moli da dobije dokumenta, umjesto da ih traži.

Bojim se da je u BiH na sceni pogrešno tumačenje ljudskih prava o svim građanima - poručio je profesor Dizdarević.

VEZANI TEKST - Muškarac uhapšen na Ilidži nakon što je napao i povrijedio policajce

Zbog svih ovih problema s kojima se suočavaju policajci, oglasili su se iz Sindikata policijskih službenika Federalne uprave policije.

- U proteklom periodu svjedočimo sve učestalijim napadima na policijske službenike u BiH, kako verbalne tako i fizičke, usmjerene na lični i profesionalni integritet i dignitet, a koji su najčešće posljedica poduzimanja službenih radnji, što najoštrije osuđujemo, te pozivamo sve predstavnike sudske i zakonodavne vlasti da hitno poduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi suzbili ovaj negativni trend i njegove posljedice.

Pozivamo predstavnike vlasti i sindikalne organizacije  iz oblasti sigurnosti, da zajedničkim djelovanjem osiguraju bolje uvjete za rad i egzistencijalna pitanja,  a sve u cilju  očuvanja digniteta policijskog službenika i institucija koje predstavljaju - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.