open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Gdje je u Centru ove godine planirana izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete
Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je sporazumom preuzeo i određene obaveze
25.06.2019. u 14:36
get url
text

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali su sporazum za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju javne rasvjete na području ove općine u 2019. godini. Vrijednost sporazuma iznosi 480.820 KM, sredstva koja će biti iskorištena za ugradnju LED rasvjete koja se pokazala kao najekonomičnija u potrošnji električne energije i sa najboljim tehničkim karakteristikama.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo na osnovu potpisanog sporazuma se obavezuje da će, osim nadzora projekta, obaviti pripremno-organizacione poslove, pribaviti potrebnu dokumentaciju što podrazumijeva projekte, predmjere i predračune radova, građevinske dozvole, elektroenergetske saglasnosti kao i saglasnosti koje izdaje Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Također, Zavod ima obavezu da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH provede proceduru odabira projektanta, te najpovoljnijeg izvođača radova.

Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar je dostavila spisak sa detaljnim uputstvom i lokacijama po mjesnim zajednicama Općine Centar na kojima je tokom ove godine potrebno ugraditi novu ili uraditi rekonstrukciju postojeće javne rasvjete: MZ "Bardakčije" - postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela cijelom dužinom Ulice Bardakčije.

Također je planirano postavljanje tri nova rasvjetna tijela u Ulici Armije RBiH poslije broja 40, te će kod tri ciciban igrališta biti postavljena javna rasvjeta u ulicama Dejzina Bikića, Branilaca Šipa i Armije RBiH. Također će biti izgrađena javna rasvjeta duž nove saobraćajnice pored porodilišta na Jezeru, te na dijelu saobraćajnice na lokalitetu Kromolja (MZ "Betanija-Šip"). MZ "Ciglane" i "Crni vrh-Gorica" - rekonstrukcija javne rasvjete u Ulici Dajanli Ibrahim-bega kod romskog naselja, te postavljanje nove rasvjete u Ulici Husrefa Redžića 15 i 16, kao i kod ciciban igrališta u istoj ulici preko puta broja 3. Na području MZ "Donji Velešići" bit će urađena zamjena postojeće jave rasvjete u Ulici Hasana Bibera od broja 5 do 65.

U mjesnim zajednicama "Breka" i "Koševo II" planirano je postavljanje stubova javne rasvjete oko stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, rekonstrukcija rasvjete u Ulici Juraja Najdharta između brojeva 15 i 17, postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela u neposrednoj blizini Osnovne škole "Nafija Sarajlić", nove rasvjete u Ulici Asafa Serdarevića od 1 do 5, kao i kod ciciban igrališta u Ulici Patriotske lige 40. Mjesna zajednica "Hrastovi-Mrkovići" - postavljanje nove javne rasvjete na 13 postojećih stubova na lokalitetu Čavljak u Gornjim Mrkovićima, te u ulicama Gornja Breka 2, Hamida Beširevića 43, kao i kod ciciban igrališta u naselju Grdonj. Tokom ove godine je planirana zamjena rasvjetnih tijela u Ulici Muhameda Hadžijahića 58-60, postavljanje dodatne javne rasvjete u Ulici braće Begić 30-32, postavljanje novog rasvjetnog tijela u Ulici Marija Mikulića 65, te dodatne rasvjete u Ulici Jukićeva 9, kao i ispred ciciban igrališta na uglu ulica Muhameda Hadžijahića i Nusreta Šišića Dede (MZ "Koševsko Brdo").

Na području MZ "Mejtaš-Bjelave" će biti postavljeno novo rasvjetno tijelo u Ulici Pehlivanuša 38. U Ulici Višnjik 27a će također biti postavljeno novo rasvjetno tijelo, dok će u Ciglanskoj ulici biti urađena rekonstrukcija javne rasvjete (MZ "Park-Višnjik"). Na području mjesnih zajednica "Pionirska dolina" i "Nahorevo" planirano je   postavljanje javne rasvjete na prilaznom putu do Nahorevskih brda, na lokalitetu Gornjeg Nahoreva, kod novog ciciban igrališta u Nahorevskoj ulici, te u ulicama Radava i Nahorevska. MZ "Mejtaš-Bjelave" - postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela u Ulici Hadži-Sulejmanova između 30 i 40.

Na području MZ "Džidžikovac-Koševo I", "Marijin dvor" i "Trg oslobođenja-Centar" je planirana rekonstrukcija javne rasvjete na cijelom području ove tri mjesne zajednice. Također će na ovim područjima biti postavljena nova rasvjeta u parku kod Druge gimnazije (MZ "Džidžikovac-Koševo I"), kod ciciban igrališta u Kranjčevićevoj i Kotromanićevoj ulici (MZ "Marijin dvor"), te kod dva ciciban igrališta u ulicama La Benevolencija i na uglu ulica Dalmatinska i Mehmeda Spahe (MZ "Trg oslobođenja-Centar"). Popravka rasvjetnih tijela u Ulici Podgaj kod brojeva 5, 7 i 13, postavljanje novih rasvjetnih tijela u Ulici Skenderija od početka ulice do broja 15, te kod broja 43, kao i rekonstrukcija preostale javne rasvjete planirana je na području MZ "Skenderija-Podtekija", saopćila je Općina Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.