Namjera predlagača bila je da ovim predloženim zakonskim aktom BiH konačno uredi morski, podmorski prostor, suverenitet na moru države i uredi pravne odnose u njima. Međutim, ni osam mjeseci kasnije Prijedlog zakona o moru nije se našao na dnevnom redu Zastupničkog doma PSBiH. Zašto?

VEZANI TEKST - SDA predlaže zakon koji rješava pitanje teritorije i suvereniteta: Hoće li BiH preuzeti kontrolu nad svojim morem?

- Prijelog zakona o moru BiH koji je prethodnom sazivu Zastupničkog doma u proceduru uputio Adil Osmanović u ime Kluba SDA je zbog određenih nesuklađenosti sa Jedinstvenim pravilima za izradu propisa vraćan na doradu i ispravku, a na osnovu Zakonodavnog sektora Sekreterijata PSBiH.

Sve se to dešavalo uoči Općih izbora 2022. godine - kaže za Faktor Šerif Špago, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu.

Najavio je naredne korake koje će poduzeti zastupnici SDA.

- Klub SDA će na jednoj od narednih sjednica razmotriti Prijedlog zakona o moru i najvjerovatnije donijeti odluku da se od Kolegija PSBiH traži nastavak procedure donošenja zakona - istakao je Špago.