open-navfaktor-logo
search
Pantovčak šuti
Gdje je nestao predsjednik Hrvatske: Kalkulanstvo Zorana Milanovića po ruskim notama
Još tamo u septembru prošle godine, kada je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović imao "juniorski staž" u blaćenju Bosne i Hercegovine, iskusni politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero je u razgovoru za Faktor objasnio o čemu se radi.
23.02.2022. u 13:08
get url
text

VEZANI TEKST - Gjenero: Milanović ima taj stav o BiH jer je političkim repovima dužan Rusiji, ima "popravni iz ruskog"

- Milanović ili dubinski ne razumije, a prezire BiH, u što sumnjam, ili je obavezan političkim repovima prema ruskoj politici. Igra prljavu igru za nekog trećeg, ima "popravni iz ruskog". A Kremlj se ne može izostaviti iz stvaranja haosa u BiH i Crnoj Gori kojem svjedočimo - kazao je tada Gjenero.

Šest mjeseci kasnije planeta je u strahu od globalnog sukoba zbog ruskog otimanja dijela teritorije Ukrajine, a Milanovićeva šutnja s Pantovčaka o tome odzvanja Hrvatskom, ali i regijom. Iako se u javnosti želi u svakoj prilici prikazati kao beskompromisni političar za kojeg nema tabu tema, Milanović je "nestao". Posljednje što je nešto kazao o Rusiji i Ukrajini bilo je 18. februara.

VEZANI TEKST - Milanović: Dok sam predsjednik, bit ću protiv toga da se NATO širi igdje

- Nama je bilo teže nego Ukrajini sada, a dobili smo embargo. Ukrajini se stvara iluzija da se mogu odbraniti od Rusije, potiče ih se na sukob, a istovremeno se govori kako naši vojnici tamo neće biti - poručio je tada Milanović, predsjednik države koja je članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Evropske unije (EU).

Članstvo u ove dvije, veoma važne svjetske organizacije, ne donosi samo privilegije, grantove, pristup izdašnim finansijskim fondovima, već i obavezuje na jedinstvenu politiku. No, Milanović, koji inače želi nametnuti svoj stav o svemu i svačemu, i dalje šuti. Ustvari, ponavlja njet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.