Kako piše Capital.ba, trupci se mahom izvoze preko Luke Brčko u koju se balvani dovoze kamionima, a zatim prebacuju u kontejnere i voze do Kine.

- Otkupljuju se mahom trupci hrasta u privatnom vlasništvu za koje Kinezi plaćaju od 600 do 900 maraka po kubiku, dok je prosječna cijena hrasta koju "Šume Srpske" naplaćuju oko 230 maraka po kubiku - navodi ovaj portal

U Federaciji Bosne i Hercegovine prisutnost Kineza kada je u pitanju drvna industrija je zanemarljiva. 

- Prema podacima koje imam, Kinezi odvoze male količine drvnih sortimenata iz FBiH - kaže za Faktor Vildan Hajić, predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori FBiH. 

Hajić ističe kako je potražnja za drvnim sortimentima trenutno ogromna.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH: Inicijativa Vijeću ministara BiH za zabranu izvoza ogrjevnog drveta i peleta

- Ne znam da li je ikada bila ovakva potražnja na tržištu. Ima tu i nekih nelogičnosti. Recimo, cijene trupaca u BiH u prosjeku su porasle za 10 do 20 KM po kubiku, a tona peleta otišla je sa 300 - 350 KM na 600 KM. Rezana građa je također drastično poskupjela. Sve ovo diktira evropsko tržište koje ima potrebu za znatno većim količinama nego ranije - naglašava Hajić.

Smatra kako bi se za normalizaciju tržišta u BiH trebalo barem privremeno obustaviti izvoz.

- Podržavam prijedlog Vlade FBiH da se, ako ne do kraja godine, onda barem za nekoliko mjeseci, obustavi izvoz drvnih sortimenata kako bi se domaće tržište stabiliziralo - podvlači naš sagovornik.