open-navfaktor-logo
search
Kraj misterije
Gdje je bio i kako je uhvaćen čuvar "Murexa" Omer Đikanović
Čuvar je nestao 17. septembra, nakon što je požar progutao cijelu jednu halu, izložbeni salon i upravnu zgrada firme koja se bavi proizvodnjom keramičkih pločica, sanitarija i opreme za kupatila
31.10.2018. u 15:07
get url
text

Omer Đikanović (43) čuvar velikog objekta firme "Murex Špionica" kod Srebrenika, uhapšen je nakon skoro mjesec i po skrivanja. Za njim je bila raspisana potraga, a uhapšen je jučer na području Višegrada u akciji lokalne policije.

Čuvar je nestao 17. septembra, nakon što je požar progutao cijelu jednu halu, izložbeni salon i upravnu zgrada firme koja se bavi proizvodnjom keramičkih pločica, sanitarija i opreme za kupatila. Đikanović je bio na svom radnom mjestu kada je izbio požar. Kasnije, tokom uviđaja, na parkingu firme pronađen je njegov automobil kojim je došao na posao, ali čuvaru nije bilo ni traga.

Đikanović je osumnjičen za tešku krađu i paljevinu, a policija i tužilaštvo su već neko vrijeme sumnjali da se krije na području Višegrada, gdje je na kraju i uhvaćen.

Naime, 21. septembra na području Višegrada pronašli otuđeni automobil "škoda fabia" koje pripada firmi "Murex". Riječ je o automobilu koji je nestao nakon požara u "Murexu" zajedno sa oko 10.000 maraka iz sefa firme. Policijske agencije zabilježile su i da je Đikanović koristeći svoj pasoš prešao granicu BiH i Srbije nedaleko od Višegrada, a potom se ponovo iz Srbije vratio u BiH.

Šteta na uništenom objektu "Murexa" još uvijek nije procijenjena, ali će iznosi biti velik, saznaje Faktor. Samo uništena roba, prema prvim procjenama, vrijedna je oko milion KM.

Uhapšeni Omer Đikanović će u popodnevnim satima iz MUP-a Tuzlanskog kantona, gdje je priveden, biti predat Tužilaštvu TK. Očekuje se da će odmah biti ispitan te će nakon toga biti poznato više detalja o cijelom slučaju.

Mnogima je nakon paljevine i krađe bilo nejasno zašto bi neko napravio milionsku štetu da prikrije krađu "tešku" desetak hiljada maraka. Na to i mnoga druga pitanja, odgovor će možda već danas dati uhapšeni čuvar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.