Gdje je 20 hiljada korisnika koji deset godina nisu platili odvoz smeća

objavljeno: 03.02.2018. u 07:58

Više od 20.000 korisnika KJKP Rada već deset godina nije uplatilo ni jednu marku na ime troškova komunalne usluge, kazao je Mario Nenadić, ministar pravde i uprave KS.

Kao primjer ministar Nenadić naveo je da je značajan broj neplatiša dolazio iz reda ne samo onih koji neće da plaćaju, nego i onih koji ne mogu.

Zahvaljujući Akcionom planu mjera i aktivnosti unapređenja naplate komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo koje je izradilo Ministarstvo pravde i uprave KS, ostvarene su milionske naplate u komunalnoj privredi, a u prošloj godini je za više od sedam miliona maraka unaprijeđena sama naplata, kazao je ministar na današnjoj pres-konferenciji.

Kako se može desiti da neko ne plaća odvoz smeća deset godina, a da se usluga uredno izvršava, pojasnio je u razgovoru za Faktor Mirza Ramić, glasnogovornik Rada.

- Za godinu Rad sudu uputi oko 50 hiljada tužbi protiv onih koji ne plaćaju odvoz smeća. Uz to često kontaktiramo dužnike i upozoravamo ih da moraju platiti dug. Ima dužnika firmi, ali većinom su dužnici građani. I pored toga što nam duguju za naše usluge, godišnje više od 80 posto naših korisnika uredno plaća svoje obaveze – veli Ramić.

Sudske presude sporo se realiziraju prije svega što su sudovi zatrpani tužbama. Izgubljenih 20 hiljada dužnika teško možemo pronaći, dodaje Ramić.

- Rad ne može oduzeti imovinu da naplati dug ili blokirati račun firmi i to može samo sud, pa smo primorani da čekamo presude suda. Mi možemo ukloniti kontejnere iz nekog naselja ako se ne plaća odvoz smeća, ali samo u slučaju da niko u naselju ne plaća odvoz smeća. Tako je isto i u zgradama i odvozimo smeće zbog onih koji uredno plaćaju i ne smiju oni ispaštati što komšija ne plaća. Od 20 hiljada dužnika mnogo je građana koji više ne žive na toj adresi ili nisu među živima, pa je jedini način da tužbama i sa kamatama naplatimo dugove – kazao je Ramić.