open-navfaktor-logo
search
Briga za zajednicu
Gdje i kome Islamska zajednica u BiH dijeli zekat iz Bejtul-mala
Bejtul-mal je poseban fond u koji se sakupljaju sredstva zekata, sadekatul-fitra i drugih priloga namijenjenih ovom fondu.
18.04.2022. u 14:04
get url
text

Vođenje brige o prikupljanju i raspodjeli sredstava Bejtul-mala Kur'anom određenim korisnicima u nadležnosti je Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čije je pravo i obaveza da vodi računa o organizaciji vjerskog života muslimana u domovini i dijaspori, navode iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kur'an široko zacrtava kategorije korisnika tako da su muslimani u svim vremenima i prostorima svojim promišljanjem nastojali uvrstiti u njih sve one koji se mogu uključiti u širinu Božanske riječi.

Tako Bejtul-mal ima različite fondove putem kojih se zekat distribuira.

Islamska zajednica u BiH je u Bejtul-malu uspostavila fond koji isključivo pomaže povratničkoj populaciji iz kojeg se izdvajaju sredstva za nabavku poljoprivrednih mašina i sjemena za sjetvu, za prijevoz i smještaj učenika slabijeg imovinskog stanja, za nabavku prehrambenih artikala i odjeće.

Iz ovog fonda pomaže se organizacija vjerskog života 140 džemata u 52 povratnička medžlisa.

Mekteb je dio jedinstvenog-odgojno obrazovnog sistema Islamske zajednice, iz fonda Bejtul-mal izdvajaju se značajna sredstva i daje se podrška u radu 1.750 mekteba sa više od 80.000 polaznika, kao i 12 predškolskih ustanova sa oko 1.500 mališana.

U okviru IZ u BiH egzistira 12 odgojno-obrazovnih ustanova, 8 medresa i 4 fakulteta, koje na godišnjem nivou pohađa 3.300 učenika i 1.700 tudenata koji uče i žive vrijednosti vjere. Iz Bejtul-mala finansira se boravak učenika u internatima medresa.

Kroz stipendiranje i pružanje pomoći tokom školovanja iz Bejtul-malase na godišnjem nivou izdvaja 400.000 KM za 500 učenika i studenata.

Određeni broj stipendija se daje osobama sa poteškoćama u razvoju, zatim studentima sa područja Sandžaka i internatskog smještaja u Srebrenici.

Učenicima i studentima generacije te djeci bez roditeljskog staranja.

Islamska zajednica je preuzela i obavezu da za sve hafize u procesu stjecanja diplome hafiza pokrije troškove boravka u Sarajevu koji uljučuju izdate za smještaj i hranu, te troškove komisije za polaganje hifza.

Mreža mladih okuplja mlade od 15 do 30 godina i predstavlja okosnicu misijskog djelovanja i važan segment cjelokupnog rada Islamske zajednice. Uz značajnu finansijsku podršku iz fonda Bejtul-mal članovi mreže mladih realiziraju godišnje oko 150 edukativnih, humanitarnih i socijalnih projekata i aktivnosti. Od posebnog značaja je projekat pomoć starim i iznemoglim, kućna njega, u okviru kojeg se na godišnjem nivou organizira više od 1.500 posjeta i pruži pomoć u vidu uručenja poklon paketa, dostave iftara na kućnu adresu, lijekova i ogrjeva.

Solidarišući se sa ljudima pogođenim nevoljama Islamska zajednica je među prvima koji pružaju  svoju ruku pomoći, prije svega kroz interventno izdvajanje sredstava i pomoći ugroženima i izdvajanje iz fonda Bejtul-mal.

U mnogim mjestima izloženim raznim nepogodama organizirana pomoć IZ bila je primjer brze i pravovremene pomoći, kao što je to bio slučaj i tokom migrantske krize.

Prepoznajući kur'ansku kategoriju siromašni i nemoćni Bejul-mal je za svoje prioritete postavio brigu i pomoć socijalno-ugroženim kategorijama društva, a najčešći oblici pomoći ogledaju se u dodjeli finansijske pomoći osobama u teškim životnim uvjetima, dodjeli novčanih bonova za kupovinu namirnica, pomoći u liječenju. Samo proteklog ramazana podijeljeno je 10.000 prehrambenih paketa ovim kategorijama.

Iz Bejtul-mala IZ pomaže i više od 150 različitih udruženja, mđu njima su i udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom, pomoć povratnicima, ratna udruženja, udruženja za zaštitu žrtava genocida. Najčešći vid pomoći ovim udruženjima je novčana pomoć, te podrška projektima.

Bejtul-mal je povratak izvornim kur'anskim načelima i praksi Allahovog Poslanika i dobrih prethodnika. U vremenu i prostoru u kojem živimo IZ je najviši autoritet koji ima pravo da na sebe preuzme ovu časnu obavezu i ona je vrši odgovorno i transparentno n azadovoljstvo davalaca zekata i njegovih korisnika. 

Po načelu javnosti i transparentnosti za zekat odgovorne ustanove redovno polažu račun pred različitim instancama unutar Zajednice što čini da i obveznici i korisnici zekata mogu biti sigurni da su ostvareni cciljevi ovog uzvišenog propisa. Bejtul-mal je kuća koju zajednički gradimo u kojoj i  davaoci i korisnici zekata nalaze sigurnost i dostojanstvo. On je dokaz da smo u stanju na organiziran i kontinuiran način da brinemo o zajednici i pojedincu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.