open-navfaktor-logo
search
Nastupaju za druge zemlje
Gdje bi nam bio kraj kada bi sve odbojkašice rođene u BiH igrale za našu reprezentaciju?
Ženska odbojkaška reprezentacija maksimalnom pobjedom (3:0) nad selekcijom Latvije u meču petog kola kvalifikacija plasirala se prvi put u historiji na Evropsko prvenstvo.
15.05.2021. u 21:48
get url
text

Ovo je ujedno i prvi put da se jedna odbojkaška selekcija naše zemlje plasirala na neku veliku smotru, iako su u Bosni i Hercegovini rođena brojna velika odbojkaška imena.

Nažalost, odbojkaši i odbojkašice rođeni u BiH u prošlosti baš i nisu bili pretjerano opredjeljeni da igraju za zemlju svog rođena.

VEZANI TEKST - Odbojkašice BiH prvi put u historiji izborile plasman na Evropsko prvenstvo

Nadati se, da će ovaj historijski plasman na EP promijeniti taj negativni trend, a zašto se tome nadamo?

Naime, odbojka i nije sport koji je pretjerano popularan u Bosni i Hercegovini, pa su druge zemlje mnogo više profitirale od, konkretno odbojkašica, rođenih u našoj domovini, ali i od odbojkaša.

Onako, na prvu, bez imalo pretjerivala, Bosna i Hercegovina bi bila najozbiljniji kandidat za najviši plasman na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu kad bi, kojim slučajem, sve odbojkašice rođene na teritoriji naše države zaigrale za njenu nacionalnu selekciju.

U prilog tome govore imena najbolje odbojkašice svijeta Tijane Bošković, čija je sestra Dajana korektor naše selekcije, Brankice Mihajlović, jednog od najboljih primača servisa na svijetu, a koje nastupaju za reprezentaciju Srbije.

Brankica Mihajlović 

Mihajlović je na samom startu reprezentativne karijere i nosila dres BiH, no nakon promjene sportskog državljanstva sa Srbijom je osvojila skoro sve što se može osvojiti.

Tu je i 20-godišnja Božana Butigan iz Čapljine, odbojkašica koja nastupa za Hrvatsku, a ove sezone je s italijanskim Imoco Coneglianom osvojila CEV Ligu prvaka.

Svakako ne treba zaboraviti na jedan od stubova reprezentacije Turske, Melihu Ismailoglu (Smajlović), djevoku rođenu u Gradačcu, koja već godinama brani boje najboljih turskih klubova.

Ima tu još imena koja bi se mogla dodati ovom spisku, no ova četiri su definitivno najzvučija, a usudit ćemo se reći i najkvalitetnija.

Bilo kako bilo, neko je kriv što ne igraju za BiH. Nećemo se mučiti odgovaranjem na pitanje ko je kriv za to. Vjerovatno bi sve ljubitelje sporta u domovini interesovalo gdje bi nam bio kraj da smo pokrenute igračice večeras gledali na terenu s Edinom Begić i ostalim djevojkama u dresu BiH... Nažalost, taj odgovor teško da ćemo ikada dobiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.