open-navfaktor-logo
search
Građani zabrinuti
Gazprom poslao Energoinvestu novu cijenu gasa: Vrijednost dolara je značajno porasla...
Energoinvest se oglasio saopćenjem u vezi medijskih navoda da su Rusi poslali nove cijene gasa.
10.10.2022. u 13:32
get url
text

- Saglasno uobičajenoj poslovnoj praksi da se cijene prirodnog gasa za potrošače u Federaciji Bosne i Hercegovine usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdjevač Federacije BiH prirodnim gasom je dobio novu cijenu ovog energenta.

Ruski dobavljač Gazprom Export je izvršio korekciju cijene prirodnog gasa pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih devet mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti američkog dolara (USD) u odnosu na vrijednost eura, odnosno konvertibilne marke. 
 
Energoinvest se obratio Vladi FBiH za saglasnost za novu cijenu. S obzirom na prethodni dogovor dvije Vlade, Vlade FBiH i Vlade Kantona Sarajevo koji je podrazumjievao subvencioniranje razlike cijene u punom ili djelomičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može saopćiti konačnu cijenu gasa prema potrošačima do donošenja Odluke Vlade FBiH.

Također, želimo naglasiti da je za FBiH snabdjevanje gasom uredno u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.