open-navfaktor-logo
search
Na poziv Hamasa
Gaza: Protesti zbog sporazuma između UAE i Izraela
Mnogi Palestinci u Gazi demonstrirali su protiv sporazuma o normalizaciji odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).
15.08.2020. u 21:11
get url
text

Na poziv Hamasa organizirani su protesti u Jabaliji i Refahu. Demonstranti su isticali zastave Palestine te slogane na kojima je, između ostalog pisalo "Normalizacija je izdaja", "Historija neće imati milosti" te "Palestina nije na prodaju".

Demonstranti su palili i fotografije američkog predsjednika Donalda Trumpa i premijera Izraela Benjamina Netanyaua.

Ismail Ridvan, ispred Hamasa, tokom demonstracija u Jabaliji, za AA je kazao kako sporazum između Izraela i UAE neće dati legitimitet Izraelu.

- Izrael nikada neće biti prijatelj Arapa i muslimana - rekao je Ridvan dodajući kako su predstavnici vlasti u UAE "prodali" palestinsko pitanje kako bi sačuvali svoje fotelje.

Poručio je kako kraljevska porodica ne predstavlja arapski i islamski svijet, uključujući i narod UAE.

- UAE će biti taj koji će izgubiti ovim sporazumom, jer će apetiti Izraela premašiti granice Palestine pa će krenuti pljačkati resurse svih arapskih zemalja, uključujući UAE - rekao je Ridvan.

Predstavnik Hamasa Subhi Ridvan tokom protesta u Refahu rekao je kako odbacuju sporazum o normalizaciji.

Dodao je kako je normalizacija s Izraelom izdaja za sve te pozvao arapske zemlje da se suprotstave potezu UAE da prizna postojanje Izraela.

Američki predsjednik Donald Trump 13. augusta je saopćio kako je postignut sporazum između Izraela i UAE o kojim će u potpunosti biti normalizirani odnosi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.