open-navfaktor-logo
search
Tragedije
Gaza oplakuje 12-godišnjaka, ubijenog tokom demonstracija: Želio je biti hirurg
U školu je krenuo 2012. godine, u vrijeme kada je Gaza bila pod napadima i kada su se na tom području mogli čuti samo zvuci oružja. Od rođenja pa do smrti ovaj dječak je živio u okruženju koje svjedoči tužnim trenucima ispunjenim oružjem, krvi i suzama
03.10.2018. u 11:19
get url
text

Gaza oplakuje 12-godišnjeg Nassera Azmija Musbiha, koji je ubijen tokom demonstracija pod nazivom "Veliki marš za povratak", održanih u petak, u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ubijen je dok je pomagao medicinskim ekipama tokom mirnih demonstracija na granici sa Gazom. Rođen je 2006. godine, a njegov život je završio veoma rano metkom kojeg je ispalio izraelski vojnik.

U školu je krenuo 2012. godine, u vrijeme kada je Gaza bila pod napadima i kada su se na tom području mogli čuti samo zvuci oružja. Od rođenja pa do smrti ovaj dječak je živio u okruženju koje svjedoči tužnim trenucima ispunjenim oružjem, krvi i suzama.

Bio je jedan od najuspješnijih učenika u školi "Abdulkerim Kermi" u Han Yunusu. Trenirao je i Kung-fu. Voljeli su ga svi koje je poznavao. Iza sebe je ostavio porodicu i veliki krug prijatelja koji oplakuju njegovu preranu smrt.

U školi, koju je pohađao, u prvoj klupi, do njegovog školskog druga, stoji slika. Slika nasmijanog dječaka. Školski drugovi rukama pokušavaju sakriti suze.

Jedan od njih je Ziya Ebu Hatti.

-U subotu smo se dogovorili da se nađemo kod mene. Bio je hafiz. Taj dan smo trebali učiti Kur'an - ispričao je Hatti.

Pomagao mu je sa domaćom zadaćom.

-Ponosan sam što sam imao prijatelja kao što je on. Ponosio sam se sa njim. Bio je veoma pametan dječak i želio sam biti kao on. Ali on je otišao - poručio je ovaj dječak.

Teško mu je dok priča o svom drugu. Suze ne može sakriti.

-Bio mi je najbolji prijatelj. Svima je pomagao sa engleskim jezikom i prvom pomoći. Tokom demonstracija pomagao je medicinskim ekipama na terenu. Uvijek sam mu govorio da ne ide na granicu kako ne bi završio kao i drugi dječaci koje su ubili izraelski vojnici - ispričao je Hatti.

I Nasirov nastavnik Kemal Neccar (50) imao je samo riječi hvale za ovog dječaka. Kako je kazao, uvijek je bio među najuspješnijim u svim školskim aktivnostima.

-Želio je biti hirurg. Ali nije ostvario svoje snove - poručio je Neccar.

U kući ovog 12-godišnjaka velika tuga. Članovi porodice gledaju njegove stvari i plaču. Majka Simah Musabbih (41), dok pokazuje njegov pojas iz Kung-fua i certifikat o položenom hifzu, priča o svom sinu.

-Bio je drugačiji od ostale djece - kazala je majka Simah. Najviše je volio sport. Na školskom radiju učio je Kur'an, ezan u džamiji...

-Želio je vidjeti Palestinu s druge strane granice. Bio je uporan da prisustvuje demonstracijama. Svake sedmice volontirao je ekipama hitne pomoći - ispričala je majka Simah.

Kako je kazala, njen dječak je bio meta snajperiste.

-Moje dijete je pomagalo ekipama hitne pomoći. Nije predstavljao opasnost ni prijetnju bilo kome. Imao je samo 12 godina. Kako je mogao predstavljati prijetnju vojnicima koji su opremljeni modernim oružjem i koji su mu pucali u glavu - poručila je majka Simah.

Izraelski vojnici su, upotrebom bojeve municije, u petak na granici s Gazom usmrtili sedam Palestinaca, a ranili 90.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije pod nazivom "Veliki marš za povratak". Od tada pa do danas, tokom demonstracija, ubijena su 34 maloljetnika.

Izraelski vojnici protiv civila koji zahtijevaju povratak na teritoriju s koje su protjerani i ukidanje blokade uvedene 2006. godine Gazi koriste municiju.

U intervenciji izraelskih vojnika tokom demonstracija od 30. marta ubijeno je više od 180 Palestinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.