Google će zatvoriti društvenu mrežu Google+ i postrožiti mjere razmjene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama vanjskih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500 hiljada korisnika.

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmjene Googleovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se u bilješci na Googleovom blogu.

Nijedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrijebio, zaključak je analize.

Wall Street Journal (WSJ) prethodno je izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore i memorandum Googleove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio ne izvijestiti javnost o sigurnosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

U Googleu strahuju da bi objava problema prizvala usporedbu s curenjem podataka o Facebookovim korisnicima prema Cambridge Analytici, piše WSJ, dodajući da je izvršni direktor Sundar Pichai obaviješten o problemu.

Stručnjaci za sigurnost i privatnost i finansijski analitičari upozoravaju da je odluka kompanije možda bila pogrešna.

- Korisnici imaju pravo biti obaviješteni ako su njihovi podaci možda kompromitirani - kazao je izvršni direktor pravne kompanije CyZen Jacom Lehmann, javljaju agencije.

U Googleu nisu željeli komentirati informaciju o curenju podataka, osim onoga što je objavljeno na blogu.

Iz Googlea su u ponedjeljak objavili i nekoliko mjera kako bi ograničili raspon podataka dostupnih inženjerima koji nude mobilne aplikacije u Play Storeu, odnosno dodatne aplikacije za slanje i organiziranje poruka putem Gmaila.

Google je pokrenuo društvenu mrežu Google+ 2011. godine pod pritiskom konkurencije Facebooka.