VEZANI TEKST - Zašto iz RS-a potenciraju priču o plaćanju ruskog gasa rubljama, šta bi to značilo za potrošače u KS?

Dodik je kazao nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da je dobio potvrdu kako će cijena ruskog gasa za RS ostati ista do kraja ove godine godine, uz "neka mala povećanja". Dodao je još kako će to povećanje cijena "uslijediti zbog povećanja troškova tranzita".

Znači li ovo da će i u drugom entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine poskupjeti gas? U Energoinvestu, uvozniku gasa za FBiH za Faktor su objasnili kakva je trenutna situacija i šta se može očekivati u bližoj budućnosti.

- Kao što je poznato, cijena gasa se koriguje svaka tri mjeseca, a na osnovu formule u kojoj najveću težinu ima cijena nafte na tržištu u proteklih devet mjeseci. Novu cijenu gasa očekujemo početkom jula 2023. godine.

Do ovoga trenutka, Energoinvest nema informaciju o tome kako će se kretati cijene u trećem kvartalu 2023. Planirane i naručene količine su u skladu sa očekivanom potrošnjom u ovom  periodu godine, pa samim tim i zakupljeni kapaciteti. Projekcije kretanja cijena nafte pokazuju trenutno diskretan pad - saoćeno nam je iz ove javne kompanije.   

VEZANI TEKST - Gazprom snizio cijenu prirodnog gasa Bosni i Hercegovini

Istakli su kako se ne vole baviti bilo kakvim špekulacijama.

- Za razliku od mnogih drugih, Energoinvest nikada nije unaprijed špekulisao o cijeni gasa za neki naredni period pa tako nećemo ni ovaj put.

Čim dobijemo informaciju o cijeni za treći kvartal 2023. godine o istom ćemo obavijestiti sve zainteresovane - poručili su iz Energoinvesta.