open-navfaktor-logo
search
Legendarni Englez
Gary Lineker: Toliko sam smrdio da je bilo nevjerovatno koliko sam prostora imao na terenu
Legendarni reprezentativac Engleske  prisjetio se Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji kada se, tokom meča protiv Republike Irske, us**o na terenu!
27.04.2020. u 22:17
get url
text

Bio je to uvodni meč Mundijala, a Lineker nije htio da ga propustio, iako je noć prije imao dijareju.

Nekada sjajni napadač je ispričao kako je na dan utakmice bio bolestan, mučio ga je proljev, ali to nije želio reći tadašnjem selektoru Engleske Sir Bobbyju Robsonu. Bojao se Lineker da će ga Robson, ukoliko sazna, izostaviti iz rostera za utakmicu na kojoj je kasnije obavio nuždu na terenu stadiona Sant'Elia u Cagliariju.

- Nije mi bilo dobro čitave noći, a sutradan je bio prvi dan Svjetskog prvenstva. Nekoliko put sam se budio zbog proljeva... Nisam želio reći Bobbyju Robsonu jer sam mislio da će me možda izostaviti iz ekipe, a ja sam, kao i uvijek, želio igrati - rekao je Lineker u podcastu "Match of the Day", pa nastavio:

- U svakom slučaju, utakmica je počela i ja sam bio dobro. Ali onda nakon nekih 20 minuta krenuli su grčevi. Nekako sam izdržao do poluvremena i mislio sa da ću biti uredu. Izašli smo na drugo poluvrijeme, prošlo je deset ili 15 minuta i opet su počeli grčevi, a ja sam pomislio: "Oh, sada sam u nevolji".

Lineker se prisjetio situacije u kojoj se uneredio.

- Lopta je išla po lijevom krilu Iraca i ja sam dotrčao i pokušao nešto izblokirati. Nekako sam pao na zemlju i opustio se na momenat i samo se desilo - "bum"... Bilo je toga svuda. Ima jedan dio, ako ikada budete gledali snimak, kada mi Gary Stevens prilazi i pita što nije u redu, a ja mu govorim "u**ao sam se". Jednostavno nisam znao šta da radim. Hvala Bogu taj dan smo nosili tamno plave šorceve. Vadio sam sve iz hlača i trljao se po travi kao pas - prisjetio se Lineker.

Lineker (59) se danas može samo smijati svojoj nezgodi.

- Bilo je nevjerojatno koliko sam prostora na terenu imao nakon toga, istina - smrdio sam... Na kraju me Bobby morao zamijeniti - ispričao je bivši reprezentativac Engleske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.