open-navfaktor-logo
search
Ministar turizma Hrvatske
Gari Cappelli otkrio kada će biti potpuno otvorena granica sa BiH
Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli govorio je o predstojećoj turističkoj sezoni, te otkrio šta će biti s granicama Hrvatske sa BiH i Srbijom.
10.06.2020. u 22:03
get url
text

- Na nivou Evropske unije dogovoreno je da oko 15. juna otvorimo unutar granica EU, a nakon toga treće zemlje. Do kraja juna sigurno će biti otvoreno, dakle naročito hotelijeri Makarske i ovaj dio, lično su me u posljednjih dana nazvali. Insistiraju da što prije budu otvorene granice prema Bosni i Hercegovini, jer ima jako puno interesa. Mislim da ćemo i prije, negdje oko 22., 23., najkasnije 25. juna otvoriti granicu sa BiH - rekao je Capelli u razgovoru za RTL televiziju.

Podsjetimo, još početkom mjeseca stranim državljanima, što važi i za državljane Bosne i Hercegovine, dozvoljen je  ulazak u Hrvatsku ako pokažu dokaz o rezervaciji smještaja, javlja Anadolu Agency (AA).

- Državljanin treće zemlje s reguliranim boravkom u EU može ući u Hrvatsku kada se radi o ekonomskom interesu, s time da je potrebno pokazati, naprimjer, poziv privrednog subjekta na sastanak. U navedenu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćeni ili dogovoreni turistički obilasci Hrvatske kao i čitav drugi spektar turističkih aktivnosti - naveli su tada iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.