- Poslije toga meni prestaje mandat, a po proceduri koja je propisana, Skupština će donijeti odluku da se riješi na način da neko od ministara preuzme poziciju premijera po ovlaštenju, kako bi Vlada mogla nesmetano mogla da funkcioniše do izbora novog premijera - rekao je premijer u ostavci Ganić.

Osvrnuvši se na rad Vlade koja je imenovana u martu 2019. godine, ocijenio je da je Vlada bila na visini zadatka te da je zadovoljan napravljenim iskoracima u svim oblastima, a posebno u doba pandemije koronavirusa.

- ZDK je pokazao da se može organizovati, da poštuje struku, da smo osigurali sve što je traženo od sektora zdravstva i da smo dobro upravljali procesima. Ja se nadam da će u narednom periodu ko god bude premijer nastaviti istim stopama jer smo napravili jedan dobar, prije svega prijateljski odnos sa svim ministrima, a i građani su bili na prvom mjestu - rekao je Ganić.

Naglasio je da je Vlada osigurala značajan novac za pomoć privredi, subvenciju plaća zaposlenih, kao i jačanje konkurentnosti preduzeća. Također, izdvojeno je 3,5 miliona KM podsticaja za poljoprivredu, što je posebno značajno za osiguranje radnih mjesta u ovom sektoru.

- Mislim da smo dobro odgovorili zadatku, a tome svjedoči i podrška različitih političkih predstavnika koji su potvrdili da je ZDK zaista bio jedan od najorganizovanijih kantona u svim segmentima i da smo ono što smo obećali realizovali i isplatili - rekao je Ganić.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić potvrdio je da je jučer održana sjednica Kolegija Skupštine, a potom i sjednica Komisije za izbor i imenovanja, na kojoj je usaglašeno da se u prijedlogu za razrješenje premijera, koji će biti dostavljen Skupštini, koja će održati prvu online sjednicu, posebnim članom definiše da se razrješenje odnosi isključivo na premijera, a ne i na ostale članove Vlade, saopćila je Press služba ZDK.