open-navfaktor-logo
search
Predmet Respiratori
Ganibegović: Tužioci su vršili pritisak, lupali šakom od sto i tražili da okrivim Novalića, moje ispitivanje nije snimano
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je završeno svjedočenje Hasana Ganibegovića, nekadašnjeg direktora Ureda premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, u predmetu Respiratori.
15.10.2021. u 17:32
get url
text

Ganibegović je danas odgovarao na unakrsna pitanja odbrane optuženih, kao i na dodatna pitanja tužioca Mirze Hukeljića. 

Odgovarajući na pitanja advokatice premijera Novalića Vasvije Vidović, Ganibegović je danas kazao kako ugovor sa Srebrenom malinom o nabavci zaštitne opreme nikada nije potpisan, te samim tim nije ni realiziran.

U kontekstu ponude za respiratore koju je sekretarica premijera Novalića Bahra Džaka slala na kabinet direktorice KCUS-a, a za koji je na prošlom ročištu rekao da o tome nije imao nikakva saznanja, Vidović je pitala svjedoka da li su i klinčki centri pokušavali samostalno nabaviti respiratore, na što je on kazao: Znam da su najavili da će i sami ići u nabavku respiratora. 

VEZANI TEKST - Hasan Ganibegović: Novalić bio "na svim snajperima", šta god da je uradio sudili bi mu; u Vladi svi znali za šta ide novac

Vidović je pitala svjedoka i o pismima namjere, odnosno da li je tačno da pisma namjere koja je Vlada FBiH poslala za Srebrenu malinu nisu jedina, na što je on odgovorio potvrdno.

- Pisma namjere nisu pravno obavezujuća. Bilo je puno pisama i prema ambasadama u BiH, kao i prema našim ambasadorima u drugim zemljama - rekao je Ganibegović.

Svjedok je danas ponovio da je jedno pisme namjere potpisano faksimilom, a drugo je potpisao premijer. Danas je prilikom predočavanja potpisa kazao je da je faksimilom bila ovjerena nabavka respiratora HCV0003 od 2. aprila 2020., dok je pismo namjere za respiratore ACM 812 A od 14. aprila potpisao premijer. 

Govoreći o postupku pribavljanja dozvole Agencije za lijekove za Srebrenu malinu, svjedok je kazao da mu je premijer 13. aprila u poruci rekao da će biti problema oko dozvola, a da je tek 22. aprila dobio konkretan zadatak i da je tada saznao da se radi o Srebrenoj malini. 

Novalić nije insistirao na dozvoli za Hodžića

Upitan da li je tačno da ni premijer tada nije znao da Srebrena malina nema dozvole, odgovorio je potvrdno. 

- I on je bio zatečen- rekao je Ganibegović, te potvrdio navode odbrane da je Novalić nakon saznanja za to od njega tražio pomoć, te da se to odnosilo na papirologiju za uvoz. Kazao je da je on shvatio da je to nepremostiv problem, jer nije bilo dovoljno vremena. Rekao je i da Novalić nije više insistirao na tome i da je on to prenio Hodžiću. 

VEZANI TEKST - Advokatici Fadila Novalića hakovan računar:"Nestali su mi svi dokumenti"

Potvrdio je da nikome iz Agencije za lijekove nije nudio bilo kakvu korist u zamjenu za dobijenu dozvolu.

- Nisam čak ni znao prezime ove gospođe Indire iz Agencije - rekao je Ganibegović, dodavši da to od njega nije tražio ni Novalić, te da je to postupanje bilo radi bržeg protoka informacija. 

Govoreći o komunikaciji iz grupe GENSEK/premijer/sOvjetnik kazao je da joj "samo ime govori koliko je ozbiljna ta komunikacija".

Govoreći o komunikaciji sa sekretarkom Vlade o mogućnostima poništavanja ugovora, advokatica ga je pitala da li se o tome govorilo na Vladi, na što je odgovorio potvrdno.

- Bio je zaključak da Pravobranilaštvo to ispita. Nije mi poznat rezultat - rekao je Ganibegović.

On je danas detaljno govorio i o "tretmanu" koji je imao od tužilaca tokom istrage.

Kazao je da mu je "od prvog kontakta govoreno da će njegov status biti rješavan u hodu", da su ga na prvoo ispitivanje "pokušali odvesti u SIPA-inom vozilo kako bi to novinari snimili", da je "držan prvu noć do pola dva kao u Gvantanamu", da je "četiri puta ispitivan bez zapisnika", kao i da je "tužilac Džermin Pašić 14. maja lupao šakom od sto i otišao u SIPA-u". Rekao je i da njegova ispitivanja u Tužilaštvu nisu snimana i da je on pitao Mirzu Jamakovića zašto se ne snima. 

Vidović je danas kazala da je tražila od Tužilaštva da joj se dostavi snimak, jer se ispitivanja ne snimaju samo u izuzetnim situacijama kada se vrše van zgrade Tužilaštva i slično, te da je Tužilaštvo njen zahtjev ignorisalo.

Pitala je svjedoka da li je tačno da je prilikom tih ispitivanja insistirano da kaže da je sve rađeno po nalogu Novalića, na što je svjedok odgovorio: Naravno. 

Kazao je i da su mu 14. maja oduzeli mobitel i laptop, koji su mu vratili, "a onda mu poslali SIPA-u na vrata da traže laptop". 

{$galerijaFotografija}

- Ispitivali su me o zaposlenju supruge, da bi to sutra izašlo u Avazu - rekao je Ganibegović, dodavši da je to za njega bilo strašno, da se bojao i da je "do zadnjeg ispitivanja bilo da će riješiti njegov status u zavisnosti od svjedočenja". 

Rekao je i da im je sam on dao telefon i laptop i rekao za komunikaciju u grupi GENSEK.Također je kazao da nije bio pozvan na otvaranje predmeta koji su mu oduzeti.

Advokatica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović na početku ispitivanja prezentirala je kompletnu poruku, koja, kako je navela, nikad nije do kraja pročitana, a radi se o poruci koju je Solak poslao Ganibegoviću u kojoj govori o nabavci zaštitne opreme od Srebrene maline: "Bio mi je Fikret jutros, Gleali smo ovo svakako. Nije ovo dobro sračunato (...) Kupio sam vizire, pa nam ne trebaju naočale, možda uzmem od njega maske FFP2 i zaštitna odijela, a našao sam hirurške maske i rukavice, ali provjerim. Očekujem da i ove donacije budu uplaćene u ovih par dana pa da i ovo rješavamo"

Na njeno pitanje da nije bilo naloga ni od koga da se mora od Srebrene maline nabavljati, svjedok je odgovrio potvrdno, te dodao da poruka dokazuje da se Solak trudio da nabavi potrebnu opremu i ništa više. 

Na pitanje advokatice Fikreta Hodžića Mirne Avdibegović da li je tačno da Fikret Hodžić nikada nije tvrdio da ima dozvole, kazao je: "Tako je". 

Odluke Štaba pale na Ustavnom sudu

Potvrdio je i ono što je ranije rekao da niko osim Srebrene maline nije dostavio ponudu za 100 respiratora u kratkom roku. 

Odgovarajući na pitanja advokatice Senke Nožice, koja zastupa Jelku Milićević da li je izmjenom u Federalnom štabu ona onemogućena da saziva sjednice, rekao je da se ne može sjetiti detalja uredbe. 

Potvrdio je da je za vrijeme proširenog štaba od 17. marta do 24. marta odražno sedam sjednica i donesena 31 naredba.

- Koje su pale na Ustavnom sudu - prokomentirao je. 

Nakon unakrsnog ispitivanja odbrana, svjedoka je dodatno ispitivao tužilac Mirza Hukeljić, koji je pitao na čemu se zasniva svjedokova tvrdnja da je Vlada bila pod pritiscima da se nabavi oprema, na što je Ganibegović kazao da su "na sve strane bili pozivi i članovima Vlade, a premijeru posebno, te da je taj pritisak posebno iskazan na proširenoj sjednici sjednici od 16. marta". 

Hasan Ganibegović

Tužilac je insistirao na pozivima medicinskih ustanova, na što je Ganibegović kazao da je on lično imao kontakt sa medicinskim direktorom UKC-a Tuzla na početku pandemije.

Rekao je da je odgovor Vlade na te zahtjeve bila proširena sjednica. Tužilac je pitao da li je Vlada donijela neke odluke u vezi s tim.

- Bio je zaključak koji je proizišao iz diskusije vezano za javne nabavke i uvođenje stanja prirodne nesreće - rekao je svjedok. 

Tužilac je insistirao i na "ponudi" Edvina Kučukovića, pitajući svjedoka da li je tačno da je on nudio da nabavi 6 do 10 respiratora sedmično do kraja aprila ili početka maja.

- To nije bila ponuda. To je bila SMS poruka, to se ne može smatrati ponudom - rekao je Ganibegović i dodao da je upoznao premijera s tim. 

Na insistiranje tužioca da odgovori čija je odluka bila da se ta ponuda ne razmatra Ganibegović je ponovio da se uopće nije radilo o ponudi.

Tužilac je insistirao i na pitanjima koja se tiču korištenja faksimila u Uredu premijera i ponovo pitao svjedoka da li je ona i ranije koristila faksimil i da li se on zbog toga ljutio, a na što je svjedok odgovorio u najmanje tri navrata, na što je on rezignirano upitao: "Je li ovo drugi krug direktnog ispitivanja?"

VEZANI TEKST - Ganibegović: Svi su od premijera očekivali da nabavi opremu, jedino je Srebrena malina ponudila dovoljnu količinu respiratora

Tužilac je pitao i za druge ponude koje su stizale u Ured premijera i pitao svjedoka koje su to druge ponude bile, na što je prigovarala odbrana kazavši da je svjedok ranije odgovorio da nije otvarao mailove s ponudama. 

Rekao je da se ne može sjetiti neke druge ponude, a da je iz razgovora sa Bahrom i premijerom znao da niko drugi nije nudio 100 respiratora.

Ganibegović je danas kazao i da je prilikom boravka u Tužilaštvu, pred početak ovog suđenja, kada je dogovarana dinamika svjedočenja, "ponovo ispitivan o Asimu Sarajliću i o porukama između Asima Sarajlića i Fikreta Hodžića".

- Ne znam šta je to bilo, ako nije istraga - rekao je Ganibegović. 

Tužilac Hukeljić je danas posebno insistirao na pitanjima koja se tiču ispitivanja svjedoka u Tužilaštvu, a i pored toga što je svjedok na neka pitanja odgovorio, a za neka je naveo da se "ne može sjetiti jer je dugo trajao taj horor" i dalje je insistirao na istim pitanjima.

To je u jednom trenutku iziritiralo člana Sudskog vijeća sudiju Branka Perića koji je već drugi put u ovom predmetu reagirao na način na koji tužioci ispituju svjedoke.

Rekao je da je primijetio da je tužilac neprijateljski nastrojen spram svjedoka.

- Ne mogu da naslutim nikako zbog čega danas ispitujete svjedoka ni šta želite da dobijete od njega. Da li vam je ovaj svjedok potvrdio navode optužnice? Mislim da nije, zato sada želite da ga diskreditujete. Prigovarao sam tome i ranije, nemojte da se na takav način zloupotrebljava sudnica - rekao je Perić.

Hukeljić je kazao da je zatečen stavom sudije Perića, te kazao da nema više pitanja za ovog svjedoka. 

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu u 9 sati, kada je planirano saslušanje sekretarke Vlade Edite Kalajdžić. 

Afera Respirator, Sud BiH, 15.10.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.