Utorak, 05.07.2022.

"Game" na granici sa Hrvatskom: Policija migrante u BiH vraća gole i isprebijane

"Game" je izraz na engleskom jeziku koji za migrante označava pokušaj prelaska granice i put ka Evropskoj uniji.

Od Velike Kladuše do Bihaća, putem preko Šturlića i Tržačke Raštele, kreću se stotine migranata. Jedni puni nade, s velikim rancima, pokušavaju preći u Hrvatsku. Drugi se vraćaju bez ranaca i telefona, s vidnim povredama koje im je zadala hrvatska policija prilikom vraćanja na teritoriju Bosne i Hercegovine. 

Cilj koji ima "game" je zaobići hrvatsku graničnu policiju. Oni koji budu uhvaćeni, moraju računati na to da će ih hrvatska policija pretući, opljačkati i ponovo preko granice vratiti u BiH. Hrvatske vlasti već godinama demantuju takve navode koje svjedoče brojni migranti, ali i njihove rane i modrice, kao i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Ono što migrantima također znatno otežava put je neprohodan teren i minska polja.

- Samo im je u glavi ta riječ "game", samo o tome razmišljaju. Zbog toga su i ovdje. Danima se spremaju za prelazak granice koje im hrvatska policija čini gotovo nemogućim. Često su primorani ležati na jednom mjestu i po nekoliko dana kako im "game" ne bi propao i kako ih policija ne bi uočila - kazao nam je jedan od aktivista.

Premda većina migranata i izbjeglica u BiH boravi u centrima, stotine ih ilegalno žive u napuštenim kućama, tvornicama ili improviziranim kampovima u šumi.

- Često ih hrvatska policija vraća gole i sa masnicama, užasno je takvo nešto vidjeti. Neki ne uspijevaju u prelasku granice ni nakon deset pokušaja, ali ipak ne gube volju jer je to za njih jedini način i spas. Prije polaska napune svoje ruksake neophodnim namirnicama i ponekim komadom odjeće. Sada ide toplije vrijeme, pa vjerujem da će im biti lakše - ističe. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh