open-navfaktor-logo
search
Imaju 15 zastupnika
Galijašević: SDA, HDZBiH i SBiH dogovorili koaliciju u ZDK, razgovori se nastavljaju
Zajedno sa HDZ-om i SBiH imamo 15 zastupnika i nastavit ćemo razgovore i s drugim političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Skupštini ZDK, kazao je Galijašević
05.11.2018. u 12:09
get url
text

Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Stranka za BiH ozvaničile su danas koaliciju u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje u Skupštini za sada imaju 15 zastupnika.

Predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević izjavio je novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima HDZ-a BiH, da je SDA kao pobjednička stranka u ZDK danas pokrenula prvi krug razgovora sa strankama s kojima mogu uspješno koaliciono djelovati.

Po njegovim riječima, Stranka za Bosnu i Hercegovinu se opredijelila da bude koalicioni partner sa SDA i sa HDZ-om ZDK koji je dobio tri zastupnička mjesta u Skupštini ZDK.

- Tema razgovora je bila dosadašnja saradnja i konstatovali smo da smo uspjeli stabilizirati političku situaciju u ZDK. Zajedno s HDZ-om i SBiH imamo 15 zastupnika i nastavit ćemo razgovore i s drugim političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Skupštini ZDK - kazao je Galijašević.

Za većinu u Skupštini ZDK potrebno je osigurati podršku 18 zastupnika.

Galijašević je naglasio da će poštovati Ustav FBiH i ZDK, te da će klub Hrvata dobiti dvije ministarske pozicije.

Također je najavio da dalje neće "blokovski učestvovati u razgovorima sa strankama".

- Razgovarali smo s HDZ-om i SBiH, a naredni razgovori će biti ponuđeni SDP-u, DF-u, SBB-u i A-SDA - kazao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.