open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština RS-a
Galić: U bolnici nisu imali jastuk i toplomjer; Stanić: Slučaj "Klošarac" bez kazne, a ja sam išao u karantin
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a prilika je da opozicija kaže vlasti sve što im zamijera. Inače, tokom rasprave o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju tog bh. entiteta, diskutovao je veliki broj zastupnika NSRS-a, a na momente je atmosfera bila na granici incidenta.
20.05.2020. u 14:31
get url
text

Između ostalog, jedan od zastupnika se požalio kako je 15. januara usljed teške povrede završio u bolnici u Zvorniku te da je imao i emboliju pluća. On je tvrdio kako je između sat i dva sjedio na krevetu sa teškom povredom, da nije mogao leći jer u bolnici nije bilo niti jednog slobodnog jastuka.

- Riješio sam to sa rodbinom u Zvorniku. Kada sam legao u krevet napokon, sutrada sam tražio da donesu toplomjer i izmjere mi temperaturu, ali nijednog toplomjera nije bilo na internom odjeljenu - rekao je zastupnik Dragan Galić obraćajući se premijeru RS-a Radovani Viškoviću.

Okrećući se prema Viškoviću, Galić je rekao kako je "danima razmišljao zašto nema toplomjera, dušeka, jastuka...", pa je, kako je kazao, došao do zaključka da je "možda tako jer na tome ne može da se krade".

Miladin Stanić, zastupnik iz SDS-a, tokom izlaganja za govornicom odbio je staviti masku jer to, kako je obrazložio, nije učinio ni premijer Višković.

- Hoću i da odgovorim premijeru koji me pitao gdje sam bio dva mjeseca. Bio sam 14 dana u samoizolaciji, za mnom, na istom graničnom prijelazu prešao je zastupnik iz vlasti. On je došao na posebnu sjednicu NSRS-a koja je bila u Banskom dvoru, a ja nisam došao. Ovdje hoćemo da govorimo o dvostrukim aršinima. Nije slučajno da javnost i opozicija stalno potenciraju slučaj "Klošarac" (Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, op. a.). od mene tražite da nosim masku, a Klošarac sjedi tamo u društvu na Baščaršiji i pjeva, ne znam šta pjeva, sevdalinke hajde recimo, i nije kažnjen. A mene bi upozorili i kaznili, da odradim i karantin - rekao je Stanić.

On je ocijenio da opozicija smatra da nije bilo potrebno uvoditi vanredno stanje.

- Sve mi razumijemo. Ali vi ste samo lokalne karantine katastrofalno organizovali. Zbog jednog oboli 20 ljudi. Oni su dva mjeseca izvan posla jer jedna zajednica nije organizovala karantin kako se to radi. Mi smo potpuno nespremni ušli u ovo, robne rezerve su pokradene. Zna to dobro gospodin Višković. I je li neko odgovarao? Pokrali ste robne rezerve. Sjedi tu ministar poljoprivrede, neka mi replicira. Ali i kad nema robnih rezervi, postoji način da se akumulira rezerva - rekao je Stanić.

Rekao je kako je za vlast u RS-u "lopovluk poželjna stvar".

- Da li je vanredno stanje poželjno u RS-u dok se u lokalnoj upravi primaju radnici u odjeljenja u kojima imamo višak. Pa kome treba garaža za Klinički centar od 35 miliona. I vi to još glorifikujete. To je neodgovrno. Zdravstrvo krvari, rekli ste premijeru. Meni je žao što vi lupate. Vi ste i moj premijer. Vi kažete da ste ponosni na mobilnu bolnicu. To je smijurija. Ali vam ja opraštam i tu grešku, ali nemojte to glorifikovati - rekao je Stanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.