Galerija “Preporod“ u Sarajevu: Sutra tradicionalna izložba posvećena Rumiju

objavljeno: 12.12.2017. u 15:49

Tradicionalna izložba “Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludina Rumija (Šebu-I Arus)“ kojom se obilježava dan smrti ovog istaknutog islamskog mistika, pjesnika, teologa i učenjaka bit će otvorena sutra, 13. decembra, u sarajevskoj galeriji “Preporod“.

- U godini kad je UNESCO proglasio obilježavanje 800 godina od smrti i sjećanje na velikog mistika, počeli smo sa održavanjem izložbi. Pred nama je osma izložba posvećena Rumiju na kojoj predstavljamo djela istakntih umjetnika inspirisana njegovim likom i djelom. Ove godine, našoj likovnoj priči pridružilo se njih 19 iz naše zemlje, Turske i Rusije. Izložbu čini 35 umjetničkih djela, raznih tehnika: video rad, kaligrafija, skulptura, akvarel, ulje i akril na platnu i kombinirana tehnika - istakli su iz galerije “Preporod“.

Mevlana Rumi umro je 18. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava i u Konji (Turska), svečanom manifestacijom Šeb-I Arus. Smrt Rumija se na turskom jeziku naziva i “Vuslat”, što bi u slobodnom prijevodu značilo njegov “povratak Gospodaru”. Njegov značaj za Bosnu i Hercegovina i za Sarajevo dodatno naglašava i Mevlevijska tekija koja je sagrađena prvih godina osnivanja Sarajeva i koja je zapravo bila bitan faktor u počecima urbanizacije bh. prijestolnice.

Rumi se smatra jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, dok naziv Mevlana na perzijskom jeziku znači "naš vodič".

- Većina umjetnika, posebno koji dolaze iz Konye (Turska), grada u kojem je živio i umro Mevlana, imaju posebnu mističnu energiju, u prenošenju svojih viđenja na slikarska platna. Raznolikost i spajanje kulturnih tradicija, našli su se zajedno na umjetničkim djelima, spojenih linijom umjetnost i plesnom pokretu “sema“- naglasili su iz “Preporoda“.