Galerija Novi hram: Otvorena izložba "Više od dužnosti: Diplomati Pravednici među narodima"

objavljeno: 29.01.2018. u 20:36

Jevrejska općina u Sarajevu u saradnji s Ambasadom Izraela je, povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, organizirala izložbu "Više od dužnosti: Diplomati Pravednici među narodima", čije je otvorenje upriličeno večeras u Galeriji Novi hram u Sarajevu.

Izložba govori o nastojanjima i pričama devet ambasadora da tokom holokausta od sigurne propasti u nacističkim logorima spase što više ljudi. U znak zahvalnosti, država Izrael im je dodijelila priznanje - Medalju Pravednika među ljudima.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci u svom je uvodnom obraćanju kazao da se radi o ambasadorima koji su radili i ono što im nije bio posao, odnosno da su davali lažna dokumenta, vize ili potvrde Jevrejima o državljanstvu ili porijeklu.

Posebno je istakao da nijedan od ovih ambasadora nije bio Jevrej, a da su svi bili spremni da za vrijeme holokausta žrtvuju vlastiti život kako bi pomogli Jevrejima.

- Mi u BiH smo ponosni što na toj listi nosilaca Medalje pravednika ima 53 državljanina BiH - naglasio je Finci, dodajući da postupak utvrđivanja onih koji su pomagali Jevrejima u BiH još uvijek traje te je izrazio nadu da se "neće stati na tom broju".

Napomenuo je da je tokom holokausta u BiH stradalo više od 85 posto jevrejske populacije.

Prisutnim se obratio i zamjenik ambasadora Izraela u Tirani Yuvale Fischer, čija ambasada pokriva BiH, koji je kazao da ova izložba pokazuje "nekoliko svjetionika za vrijeme holokausta".

Podsjetio je da je cilj holokausta bilo uništenje čitavog jevrejskog naroda, time brišući i njegovu kulturu i tradiciju sa lica zemlje.

- Iako su mnoge zemlje u svijetu nerado pomagale jevrejskim izbjeglicama te su mnoge diplomate nastavile primjenjivati standardne postupke, mali broj njih je ipak osjećao da vanredna vremena zahtijevaju vanredne radnje. Oni su bili spremni djelovati čak i protiv politika koje su njihove države vodile - kazao je Fischer.

Kako je rekao, priče o ovim ambasadorima i načinima na koje su spašavali Jevreje, utkane su unutar historijskog lanca događaja koji su pratili holokaust te specifičnu pozadinu relevantnu za svaku od prikazanih devet priča.

- Nadam se da će ova izložba pomoći da vjerujemo u budućnost čovječanstva - poručio je zamjenik ambasadora Izraela.