open-navfaktor-logo
search
Bh. dame pišu historiju
Gajić stopirala do treninga, odbila dvije reprezentacije, Jones za pet minuta izabrala BiH
U novembru 2019. godine ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine šokirala je Evropu. Najbolje košarkašice BiH u Orenburgu senzacionalno su pred 6.000 navijača pobijedile Rusiju rezultatom 69:70 i odškrinule vrata Eurobasketa, na koji je naša država čekala od 1999. godine.
22.06.2021. u 19:34
get url
text

Godinu i sedam mjeseci poslije "osvajanja Rusije", izabranice Gorana Loje ponovo su uzdrmale košarkašku Evropu. U prvom kolu Eurobasketa BiH je srušila žensku velesilu Belgiju, šestu selekciju svijeta, učesnika nadolazeće Olimpijade u Tokiju. Poslije Belgije "pala" je još jedna velesila Turska pa je napravljen historijski iskorak. Prvi put bh. dame dva puta su okusile slast pobjede na Evropskom prvenstvu, osigurano je drugo mjesto i osmina finala, a pobjedom protiv Hrvatske čekirana je karta za četvrtfinale.

Pobjede ženske selekcije u francuskom Strazburu, da, onom gradu u kojem je smješten Evropski sud za ljudska prava i odakle obično dolaze presude protiv BiH, imaju poseban odjek u bh. javnosti željnoj sportskih uspjeha.

Semberska kraljica i dama s Bahama

Nikoga utakmice bh. dama ne ostavljaju ravnodušnim, naročito zbog volje, želje, požrtvovanosti i nevjerovatnog entuzijazma na parketu. Košarkašice BiH dišu jednim plućima, gladne su pobjeda i zaista su tim. A svaki tim izbaci individue.

Slavlje poslije Hrvatske

Predvodnik ove generacije košarkašica na parketu je Marica Gajić. Njen put do uspjeha bio je trnovit. Rođena je prije 26 godina u Bijeljini, prvu profesinalnu sezonu igrala je u banovićkoj Budućnosti. Svojevremno se prisjetila i ljetne škole koju je Budućnost organizirala u njenom rodnom selu Popovi.

VEZANI TEKST - FIBA bira najbolju igračicu Eurobasketa, u konkurenciji i dvije Zmajice

- Nismo imale organizovan prijevoz do terena, ali to me nije obeshrabrilo. Stopirala sam da bih išla na treninge. Tu sam napravila prve košarkaške korake i otkrila ogromnu ljubav prema ovom sportu - rekla je Gajić.

Poslije Budućnosti, "semberska kraljica" uputila se ka Celju, onda je otišla u Tursku, a zatim i Španiju. Od naredne sezone košarkaški hljeb zarađivat će u Francuskoj.

Imala je Gajić u prošlosti i ponude drugih reprezentacija, ali nije imala dilemu čiji dres će nositi.

- U to vrijeme nije postojala ženska reprezentacija. Mislim da bi logičan potez bio da odem u te neke "jače" države, da nastupam za njih. Kada je gospodin Harun Mahmutović stupio u kontakt sa mnom i obećao da će se ženska reprezentacija ponovo takmičiti, za mene nije bilo uopće pitanje za koju reprezentaciju ću igrati, bez obzira na pozive iz Srbije i Slovenije. Uprkos njihovoj organizaciji i većim mogućnostima, mislim da moji rezultati, moj doprinos možda ne bi bio isti…, jer za reprezentaciju Bosne i Hercegovine igram sa nekom posebnom željom, sa posebnom motivacijom i sigurno da je osjećaj drugačiji. To je bilo presudno - prenijela je Al Jazeera izjavu Gajić. S kakvom željom i motivacijom igra možda najbolje govore njene suze radosnice poslije pobjede nad Hrvatskom.

Gajić i Babić

Jonquel Jones, "dama s Bahama", brani boje BiH od novembra 2019. godine. Debitirala je u senzaciji protiv Rusije s početka teksta, postigla 29 poena, ostvarila 16 skokova i pokazala o kakvoj se košarkašici radi. Po mnogima Jones je trenutno jedna od najboljih na svijetu. Njoj je Connecticut, klub za koji nastupa u WNBA ligi pokušao zabraniti dolazak na okupljanje Zmajica, ali sve se završilo samo na pokušaju. Mnogo je onih koji se pitaju kako je igračica s uspješnom WNBA karijerom odlučila uzeti bh. državljanstvo i igrati za našu zemlju.

- Dugo smo radili na dolasku Jonquel Jones, a kao što znate, naš Savez nije u mogućnosti bilo kome platiti bilo kakav novac da bi igrao za BiH. Ipak, vjerujte mi da smo na njen pristanak čekali pet minuta, toliko dugo joj je trebalo da se odluči na sastanku koji smo upriličili zajedno s njenim agentom - ispričao je za Faktor u novembru 2019. selektor naših košarkašica Goran Lojo.

Jones na Eurobasketu u prosjeku postiže 20,8 poena, uz 14,5 skokova i 3,5 asistencija.

Jones pravi razliku

Kapitenka najuspješnije generacije u historiji naše ženske košarke je Milica Duera, 30-godišnjakinja koja prosječno na prvenstvu Evrope igra 22,5 minuta i ostvaruje učinak od 3,8 poena i 2,8 skokova.

Nikako se ne mogu zanemariti prelomne trojke Nikoline Babić, a kada je povrijeđena Irena Vrančić spremna stisnuti zube i pomoći saigračicama, onda je jasno kakva atmosfera vlada u bh. timu.

Venama Melise Brčaninović teče košarkaška krv, s obzirom na to da se radi o kćerki Mare Lakić-Brčaninović, nekada sjajnoj košarkašici i bivšoj reprezentativki Jugoslavije.

Četvrtfinale protiv Francuske

Put do četvrtfinala ne bi bio moguć da svoj doprinos nisu dale Miljana Džombeta, Dragana Domuzin, dvije Nikoline - Delić i Džebo, Matea Tavić, Anđela Delić.

Pored košarkašica, najzaslužniji za historijski uspjeh su selektor Goran Lojo i njegov tim saradnika, počevši od proslavljene Raze Mujanović, članice FIBA-ine Kuće slavnih.

Ženska košarkaška reprezentacija BiH u srijedu će u četvrtfinalu Eurobasketa odmjeriti snage s Francuskom, drugoplasiranom selekcijom sa Evropskog prvenstva 2019. godine. Ma kakav god rezultat na kraju semafor da pokaže, Zmajice su već pobjednice - za mnoge i evropske prvakinje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.