open-navfaktor-logo
search
Trajni pečat
Gabeljić: Genocid u Srebrenici ne smijemo nikada zaboraviti
Tridesetjednogodišnji Samir Gabeljić iz Lukavca prošle je godine putem društvene mreže pokrenuo inicijativu da ulica u tom gradu dobije naziv ulica Žrtava genocida u Srebrenici.
09.08.2021. u 14:44
get url
text

Prvobitni cilj je bio da grupa broji 8.372 člana, međutim okupilo se više od deset hiljada članova koji su podržali njegovu ideju. Nakon provedene online peticije, inicijativa je predata Općinskom vijeću u Lukavcu i načelniku ove općine Edinu Deliću, da dio ulice Režepa ef. Muminhodžića postane ulica Žrtava genocida u Srebrenici. Uporedo s tom inicijativom Gabeljić je radio i na mogućnosti realizacije izgradnje spomen obilježja u Lukavcu za žrtve genocida.

- Pokrenuo sam aktivnost na izradi projektne dokumentacije znajući koja će to ulica biti i to je išlo vrlo dobro, okupio se neki kritičan broj ljudi koji su podržavali tu ideju – izjavio je Gabeljić.

Interesantna činjenica jeste da je Gabeljić sa svojim prijateljem i uradio nacrt spomen-obilježja.

- To nije samo spomen-obilježje, to je i plato koji će koristiti za potrebe redovnog života, a imat će i memorijalni karakter – izjavio je Gabeljić.

Finansijsku pomoć u izgradnji ovog spomen obilježja dalo je Ministarstvo za boračka pitanja Vlade TK, Ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba u Vladi Federacije BiH i općina Lukavac.

- Dugoročni cilj jeste da se genocid u Srebrenici nikad ne zaboravi, da ovo bude jedan trajni pečat. Znači, jedna garancija da se nikada i nikome ne ponovi genocid u Srebrenici, a ponoviti se neće ukoliko ne zaboravimo - izjavio je Gabeljić.

Samir Gabeljić je dijete čiji otac i drugi članovi porodice su ubijeni u genocidu, a njegova supruga je tokom rata ostala bez oca, majke i nerođenog brata ili sestre.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.