open-navfaktor-logo
search
Kratkoročno olakšanje
G7 poziva države i kompanije da izbjegavaju prekomjerne zalihe hrane kako bi se ublažila nestašica
Posljednjeg dana samita Grupe 7 u Njemačkoj, čelnici najvećih svjetskih ekonomija pozvali su države i kompanije širom svijeta da izbjegavaju gomilati prevelike zalihe hrane kako bi ublažili nestašicu, javlja Anadolu Agency (AA).
28.06.2022. u 13:53
get url
text

- Kao kratkoročno olakšanje, pozivamo one partnere s velikim zalihama hrane, kao i privatni sektor, da hranu učine dostupnom bez narušavanja tržišta - rekli su čelnici država G7 u zajedničkoj izjavi.

Države G7 također su se obavezale na dodatnih 4,5 milijardi dolara za zaštitu najugroženijih od gladi i neuhranjenosti, što je ukupno više od 14 milijardi dolara u njihovoj zajedničkoj posvećenosti globalnoj sigurnosti hrane ove godine.

Lideri G7 su pozvali Rusiju da bezuslovno prekine blokadu ukrajinskih crnomorskih luka.

- Pojačat ćemo naše napore da pomognemo Ukrajini kako bi nastavila s proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda s obzirom na sljedeću sezonu žetve i obavezati se da ćemo podržati ukrajinske poljoprivrednike da dobiju pristup osnovnim poljoprivrednim inputima i veterinarskim lijekovima - poručili su lideri.

Također lideri G7 rekli su da će pojačati svoje napore da uspostave alternativne rute na osnovu već implementiranih takozvanih puteva solidarnosti Evropske unije za humanitarnu pomoć i da osiguraju da Ukrajina može izvoziti žitarice i uvoziti osnovne robe uprkos ruskoj blokadi crnomorskih luka.

- Snažno podržavamo Ukrajinu u obnavljanju izvoza poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta, kao i napore UN-a da otključa siguran pomorski koridor kroz Crno more - istakli su iz G7.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.