open-navfaktor-logo
search
Uputili demant
FZO RS-a reagovao na tvrdnje PDP-a o nabavci respiratora: Političke priče u cilju uznemirenja javnosti
Fond zdravstvenog osiguranja RS-a reagovao je danas na tvrdnje koje su lider PDP-a Branislav Borenović i zastupnik Draško Stanivuković (PDP) iznijeli na konferenciji za novinare u vezi nabavke respiratora u RS-u.
09.06.2020. u 18:22
get url
text

Iz PDP-a su istakli da su respiratori u RS-u nabavljani po cijeni od 157.312 KM i da je to najskuplja cijena u region, te višestruko veća od cijene na tržištu, ali ida je monopol u poslovima sa FZO RS imala firma “Medietik d.o.o.” Banja Luka.U FZO RS-u tvrde da se radi o “političkim pričama koje su instruisane malim političkim ambicijama u cilju da se uznemiri javnost plasirajući netačne i malipulatorske informacije”.

- Nakon olako plasiranih neistina ti isti političari će se sakriti svoju mišiju rupu u kojoj su i bili za vrijeme pandemije virusa korona i kada se cijeli svijet i RS suočila sa borbom za zdravlje svakog pojedinca - saopćeno je iz FZO RS-a.

Iz FZO RS su objasnili da su po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije ugovorili 165 respiratora različitih modela i konfiguracija. Ističu da za sve ugovorene respiratore postoji preporuka zdravstvene struke, odnosno mišljenje Univerzitetsko – kliničkog centra RS-a da je riječ o medicinskim aparatima koje ispunjavaju sve standarde kvaliteta i da su namjenjeni za liječenje pacijenata na intezivnoj njezi.

- Situacija je nalagala da se brzo reaguje i Fond je od više provjerenih izvora kako u Кini, tako i u drugim zemljama stupio u kontakt da obezbjedi nabavku medicinske i zaštitne opreme, te smo preko ovlaštene firme kao tehničke podrške uspjeli da nabavimo respiratore i o tome smo već prije više od mjesec dana obavjestili javnost – saopćeno je iz FZO RS-a.

Ističu da su bili među prvim institucijama koja je javno objavila šta je sve nabavljeno i koji su privredni subjekti preko kojih je nabavljena medicinska i zaštitna oprema u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Кonkretno, kada je riječ o cijenama, iz FZO RS ističu da se radi o 85 respiratora - prenosivi sa pripadajućim kolicima, JX100 koji su ugovoreni po cijeni od 49.500 КM bez PDV-a, zatim o 30 respiratora pneumatski električni – Boarav 5000 D ugovoreni po cijeni od 66.700 КM bez PDV-a, te 50 ventilatora za intezivnu njegu – VG 70 ugovoreno po cijeni od 134.455,12 КM bez PDV- a, uz ocjenu da se radi o najkvalitetnijem modelu respiratora koji je u tom trenutku bio dostupan na svjetskom tržištu, ali i kod dobavljača.

- Ono što odgovorno možemo da tvrdimo je da je Fond i u pandemiji virusa korona nastojao da uz maksimalno racionalno i efikasno trošenje javnih sredstava da za zdravstveni sistem obezbijedi one aparate koji zadovoljavaju standarde kvaliteta, a da se pri tome obezbjedi i najbolja ekomonska ponuda u datom trenutku i datim okolnostima – dodali su.

Navode i da su se zbog eksplozivnog širenja virusa korona u svijetu, sve zemlje okrenule ka Кini kao jednom od najvećih svjetskih proizvođača respiratora i zaštitne opreme, a otežavajuća okolnost bila je i zabrana Evropske unije za izvoz medicinske opreme za zemlje koje nisu članice EU.

-Primjera radi, respiratori sa potrošnim materijalima prije pandemije u kineskim tvornicama su se mogli nabaviti po cijeni od 16.000 dolara , a u jeku pandemije nabavna cijena je „narasla“ i do 70.000 dolara u zavisnosti od vrste respiratora, prema informacijama koje je Fond dobijao od fondova u okruženju, ali i drugih institucija koje su za vrijeme pandemije nabavljale ovu robu. Čak su se referentni naučni članci, poput Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju bavili ovom tematikom i istakli da je cijena resopiratora i hiruških maski u odnosu na januar 2020. godine u martu čak utrostručena – saopćili su iz FZO RS.

VEZANI TEKST - Donosimo detalje: Koliko respiratora, kada i po kojoj cijeni je uvezla firma Medietik iz Banje Luke

Objašnjavaju da je “nemoguće u jeku epidemije kada cijeli svijet nabavlja jednu te istu robu porediti cijene koje su bile prije epidemije, ili kada se medicinska oprema nabavlja u normalnim okolnostima”.

-Isto tako, postoji veliki broj respiratora različitih modela i konfiguracija i svaki od njih ima cijenu koja je različita i zavisi o kom modelu i specifikacijama je riječ. Fond je uz maksimalnu odgovornost i racionalnost trošenja javnih sredstava pristupio zadatku koji je pred nama bio postavljen, a kao rezultat imamo činjenicu da je zdravstveni sistem u periodu iza nas funkcionisao, bez većih posljedica po sistem i zdravlje ljudi – zaključili su u reagovanju iz FZO RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.