open-navfaktor-logo
search
Akcija Live
FUP uhapsio tri osobe u Tuzlanskom kantonu zbog iznude i ugrožavanja sigurnosti
Tri osobe sa područja Tuzlanskog kantona uhapšene su jutros u akciji Federalne uprave policije (FUP) zbog krivičnih djela iznuda i ugrožavanje sigurnosti.
24.04.2023. u 10:43
get url
text

Policijski službenici FUP-a, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, danas provode operativnu akciju kodnog naziva "Live" na području tog kantona, u vezi s dokumentovanjem osoba koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela iznuda i ugrožavanje sigurnosti.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Tuzli, uhapšene su tri osobe - R. J., S. M. i A. H., dok je za dvije DŽ. M. i P. J. raspisana operativna potjernica. Postupajući po naredbi nadležnog suda, vrše se pretresi objekata na pet lokacija na području Lukavca i Tuzle, koje koriste osumnjičeni, a do sada je pronađeno i oduzeto vatreno oružje, automatska puška i pištolj koji su korišteni za prijetnje, mobilni telefonski aparati i SIM kartice, dokumentacija, skupocjeno vozilo i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Naime, osumnjičeni su od kraja 2022. godine, poduzimali aktivnosti na iznuđivanju određenih suma novca, te upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo prema osobama F. F., Š. S. i A. F., kao i članovima njihovih porodica.

Osumnjičene osobe su od ranije poznate policijskim i pravosudnim institucijma po vršenju različitih vrsta krivičnih djela, kako na području Bosne i Hercegovine, tako i na području zemalja Evropske unije, od čega su stekli veliku materijalnu korist, kao i nekretnine na području Tuzlanskog kantona, te su u više navrata pravosnažno osuđeni, a pojedini su bili i na izdržavanju zatvorske kazne.

Navedene oosbe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu podršku u akciji pružaju policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona, saopćeno je iz FUP-a

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.