open-navfaktor-logo
search
Lažno se predstavljao
FUP uhapsio direktora živiničke firme: Izvarao kupce CNC mašina i "zaradio" više od 43.000 KM
Pripadnici Federalne uprave policije jučer su, provodeći mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, te Naredbi Općinskog suda Živinice, pretresli poslovne prostorije privrednog subjekta Windsor Group d.o.o Zavidovići, koje se nalaze u Živinicama, čijeg su direktora uhapsili.
29.10.2020. u 16:46
get url
text

On se sumnjiči da je počinio produženo krivično djelo prevara u privrednom poslovanju, saopćio je FUP.

- Prilikom pretresanja poslovnih prostorija pronađeni su i oduzeti predmeti pribavljeni izvršenjem navedenog krivičnog djela, a nakon čega je odgovorna osoba – direktor d.o.o. Windsor Group, inicijala Ž. S. (1963), lišen slobode - navodi se u saopćenju FUP-a.

On se sumnjiči da je u vremenskom periodu od 01.09. do 29.10.2019. godine kao direktor Windsor Group, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt s osobom iz Bileće (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC (Computer Numerical Control) mašina koji je objavio na internetu.

Pri tome se lažno predstavio kao Esad Boroz i lažno predočio činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu vrijednosti 27.000 KM, uz uvjete da osoba iz Bileće unaprijed uplati iznos od 14.000 KM, što je i učinio uplativši na račun firme Windsor Group novčani iznos od 14.000 KM.

- Predmetna CNC mašina nakon uplate novca nikada nije isporučena niti je bilo stvarne namjere za isporukom iste, a na koji način je osumnjičeni pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 14.000 KM - navode iz FUP-a.

Isto tako, osumnjičeni Ž. S. je početkom marta 2019. godine kao direktor Windsor Group, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom iz Cazina (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu veće površine sa pripadajućom opremom kupoprodajne vrijednosti od 91.602 KM, nakon čega je kupac u periodu od 16.04. do 10.06.2019. godine, osumnjičenom isplatio novčani iznos od 15.340 KM na ime kupoprodajne cijene.

Po istom osnovu u zamjenu za dio novca mu je isporučio mašine za obradu drveta i elemente namještaja u ukupnoj vrijednosti od 10.700 KM, te iznos od 1.500 Eura, nakon čega osumnjičeni u dogovorenom roku nije isporučio CNC mašinu, niti je imao namjeru isporučiti, na koji način je pribavio za sebe protupravnu imovinsku korist u iznosu od 29.100 KM.

- Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te je u zakonskom roku predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

S obzirom da se radi o licu koje je povratnik u izvršenju krivičnog djela prevara u privrednom poslovanju, te da postoje indicije da je moguće na prijevaran način oštetio i druga fizička ili pravna lica, pozivamo građane da se obrate Terenskom uredu Tuzla Federalne uprave policije ili Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona ukoliko su oštećeni od strane imenovanog - naveli su iz FUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.