Naime, provedene su aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva "Phoenix" u cilju dokumentovanja krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340, a u vezi s krivičnim djelima neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga iz člana 238, krivotvorenje isprave iz člana 373 i lihvarstvo iz člana 298 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

- U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Travniku na području općina Novi Travnik, Nova Bila i Vitez, izvršeni su pretresi stambenih objekata na sedam lokacija, te je lišeno slobode pet lica inicijala Z. Č. (1962), F. G. G. (1971), G. J. (1978), N. B. (1976) i Š. V. (1963). Osumnjičene osobe su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestruci povratnici u vršenju krivičnih djela – navode iz FUP-a.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina materija koja svojim izgledom asociraju na opojne droge kokain, amfetamin, Cannabis sativa L, određena količina oružja, municije, te drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku, te će biti u zakonskom roku predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednobosanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.