Optužnicu je danas potvrdio Okružni sud Banja Luka, a podiglo je Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Optužnicom su obuhvaćeni i Radomir i Miroslav Milanović, odgovorne osobe u firmama Eko Radex i Milanović transport iz Bijeljine zbog krivičnih djela davanje mita i trgovina utjecajem.

Lukić je bio zaposlen u Fondu za zaštitu životne sredine RS-a i vodio je Odjeljenje za implementaciju međunarodnih projekata, a zajedno sa Milanovićima je hapšen u akciji MUP-a RS-a krajem jula prošle godine.

VEZANI TEKST - Zbog opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke: Funkcioneru SP-a produžen pritvor za još dva mjeseca

Optužnica Lukića tereti da je Milanoviće upoznao sa pravom prijave na Javni konkrus za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Zahtijevao je da mu nakon konkursne procedure i pošto budu obuhvaćeni odlukom o izboru, od odobrenih sredstava predaju polovinu iznosa plus dodatnih 5.000 maraka, na šta su oni pristali. Lukić je optužen da je na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 75.000 KM.

Također, sva trojica se terete su u julu prošle godine, po prethodnom dogovoru, od jednog privrednog subjekta, korisnika novčanih sredstava Fonda, u više navrata zahtijevali 45.000 KM, od čega je 27. jula prošle godine Radomir Milanović primio 10.000 KM. Sva trojica su tada uhapšeni.

Optužnicom je predloženo da se Lukiću izrekne i mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.