open-navfaktor-logo
search
Argentina tuguje
Fudbalski svijet oprostio se od velikana: Sahranjen Diego Armando Maradona
Najbolji fudbaler svih vremena prema izboru navijača, Diego Armando Maradona, sahranjen je na groblju Jardin de Bella Vista.
27.11.2020. u 00:19
get url
text

Kovčeg s tijelom Diega Armanda Maradone oko 19 sati po lokalnom vremenu stigao je na groblje u mjestu koje je udaljeno oko 35 kilometara od centra Buenos Airesa.

Porodica legendarnog fudbalera sačinila je spisak od 25 osoba kojima je bilo dozvoljeno prisustvo sahrani. Pored njih, posljednjem ispraćaju El Pibea, koji je prvobitno bio planiran za subotu, prisustvovala je njegova bivša Claudia Villafane i dvije kćerke, kao i Veronica Ojeda i Guillerom Coppola, njegov menadžer, te ministar sigurnosti provincije Buenos Aires Sergio Berni.

Ipak, snimci iz dronova najvećih argentinskih medija otkrili su da je nešto više osoba prisustvovalo Maradoninoj sahrani, vjerovatno sbog sigurnosnih protokola.

Nešto iz 18 sati povorka s Maradonin tijelom uz jaku policijsku pratnju napustila je predsjedničku palaču Casa Rosada, gdje se tokom dana hiljade Argentinca oprostilo od svog nacionalnog heroja.

Kako se povorka kretala ulicama argentinske prijestolnice tako su ljudi okupljali na zgradama, mostovima, izlazili su balkone i prozore kako bi posljednji put pozdravili fudbalskog velikana, palili su baklje, aplaudirali i skandirali Maradonino ime.

Sahrana na groblju Jardin de Bella Vista obavila se uz veliko broja policajaca i drugih argentinskih sigurnosnih službi, a u argentinskim medijima pojavila se informacija da je oko 1.000 pripadnika 

Tokom sahrane sa ulica Bella Viste mogli su se čuti aplauzi u čast fudbalskog čarobnjaka koji je preminuo jučer u 60. godini života od zastoja srca.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.