open-navfaktor-logo
search
Novi projekti
Fudbalski savez BiH proširuje kapacitet Trening-centra, gradi se i luksuzni hotel
Na I i II spratu su planirane dvokrevetne sobe za sportiste, sa vlastitim kupatilima, po 14 soba na svakom spratu opremljenih u rangu hotela sa četiri zvjezdice
29.11.2019. u 15:16
get url
text

Trening-centar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici, uskoro će biti proširen.

Trenutno zauzima površinu od 30.000m², ali su iz Saveza potvrdili da uskoro kreće proširenje kapaciteta, a objasnili su i zbog čega.

- U 2018. godini iskorištenost kapaciteta centra je bila 79 posto, a u 2019. godini je planirana 82 posto. Ovo su trenutni limiti, jer zbog ograničenih smještajnih kapaciteta i samo dva velika terena nije moguće postići maksimalnu (100 posto) iskorištenost ovog objekta.

Od decembra 2018. FSBiH vodi aktivnosti na projektu proširenja Trening-centra zajedno sa Gradom Zenica.

Jučer je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Zenica na kojoj je donesena Odluka o utvrđivanju javnog interesa za proširenje kapaciteta Trening-centra. Ovim su stvoreni preduslovi za izradu projektne dokumentacije proširenja TC.

Izvršni odbor FSBiH je već donio odgovarajuće odluke koje predviđaju i izvore finansiranja projekta proširenja, a nakon izrade projektne dokumentacije, bit će u prilici podnijeti aplikacije prema UEFA i FIFA - saopćeno je iz FSBiH.

Proširenje TC Zenica bi podrazumijevalo dva nova fudbalska terena standardnih dimenzija 68 puta 105 metara, oba sa prirodnom travom. Također će biti prošireni i smještajni kapaciteti.

Dužina novog objekta je 32,70 metara, a širina 16,90 metara, a spratnost je Po (podrum) + P (prizemlje) + 2 (spratovi) + M (kongresna sala). Novi objekat će biti smješten u nastavku postojećeg, na prostoru gdje se trenutno nalazi parking.

U podrumu objekta će se nalaziti bazen sa salom za fitnes, sauna, dijagnostički centar, prostor za bazensku tehniku i ostave.

U prizemlju je smješten hol, garderober sa toaletima, bife i restoran kapaciteta za oko 100 sjedećih mjesta.

Na I i II spratu su planirane dvokrevetne sobe za sportiste, sa vlastitim kupatilima, po 14 soba na svakom spratu opremljenih u rangu hotela sa četiri zvjezdice.

Na III spratu će biti smještena kongresna sala čiji kapacitet bi trebalo da bude oko 150 sjedećih mjesta.

{$galerijaFotografija}

U TC su već izgrađena dva fudbalska terena dimenzija 105x68 metara, jedan sa prirodnom travom, a drugi sa vještačkom i jedan natkriveni teren sa šatorskom konstrukcijom i sa vještačkom travom dimenzija 20x40 metara.

U sklopu lokacije je i objekat sa tribinom i hotelskim sadržajem. Tribina je kapaciteta 1.500 stolica. U sklopu objekta se nalaze 24 dvokrevetne sobe, kuhinja sa restoranom, sala za seminare i sastanke, dvije velike i četiri manje svlačionice, doktorska prostorija, prostorija za antidoping kontrolu, fitnes sala, prostorija sa 12 kada za vodenu masažu, vešeraj, ekonomat i druge prostorije.

Trening centar je registrovan kod UEFA kao stadion II kategorije i na njemu zvanične utakmice igraju mlada reprezentacija, ženska A reprezentacija i sve ostale niže reprezentativne kategorije.

Trening centar je počeo sa radom u proljeće 2014. godine i svake godine je povećavao iskorištenost kapaciteta. U njemu se okupljaju sve selekcije FSBiH, održavaju seminari, edukacija trenera, odigravaju zvanične i trening utakmice.

Trening centar N/FSBiH u Zenici - 29.11.2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.