open-navfaktor-logo
search
Licenciranje
Fudbalski savez BiH odgovorio Željezničaru
Objašnjen postupak izdavanja licence za klubove Premijer lige BiH
14.05.2019. u 17:42
get url
text

Čelnici Fudbalskog kluba Željezničar odluku Prvostepene komisije za licenciranje da ne izda licencu za evropska takmičenja klubu sa Grbavice, jučer su označili kao skandaloznu.

Član UO FK Željezničar Mirza Ustamujuć, najavio je tužbu protiv članova Prvostepene komisije za licenciranje N/FSBiH koji su glasali protiv toga da se Plavima izda licenca za nastup u Evropi.

Iz Fudbalskog saveza BiH danas je stigao odgovor. Doduše, nigdje direktno se ne spominje Željezničar, ali je objašnjen postupak izdavanja licence za klubove Premijer lige BiH.

- U skladu sa statutarnim obavezama i odredbama pravilnika o licenciranju klubova N/FSBiH za međunarodna i domaća takmičenja, nadležna komisija za licenciranje klubova u prvom i drugom stepenu vodi proces u skladu sa svim relevantim procesima vezanim za izdavanje licence klubu aplikantu. Rad ovih komisija je potpuno nezavisan i autonoman, a propisi kojima se komisije vode prilikom izdavanja licence su vrlo jasno i precizno definisani u pravilnicima za međunarodna i domaća takmičenja - navode iz Saveza pa dodaju:

- N/FSBiH u potpunosti podržava rad svojih organa i tijela, posebno u pravcu dosljednosti provođenja definisanih procedura i transparentnosti kod donošenja svojih odluka, kao i strogo poštivanje pravila jednakog tretmana svih aplikanata za licencu tokom ključnog procesa. Iz tog razloga niti jedna odluka nadležnih tijela ne može, niti smije biti donijeta bez potpunog sagledavanja činjeničnog stanja, ispitana i provjerena po svim segmentima razmatranja u skladu sa UEFA pravilnicima - saopćeno je.

- UEFA je, na bazi svojih standarda, uspostavila monitoring sistem kojim se nadzire rad svih asocijacija članica, što se posebno odnosi na proces licenciranja i rad klubova tokom cijele takmičarske sezone. Ne postoji izvanvaninstitucionalna adresa gdje se može, bez argumenata i verbalno, odlučivati o valjanosti neke odluke komisija N/FSBiH - objašnjavaju iz krovne kuće bh. fudbala.

- Zato još jednom naglašavamo da je N/FSBiH jedino mjesto odlučivanja, mjesto gdje će svaka komisija donijeti odluku na osnovu dostavljenih činjenica uz dosljednu primjenu propisa, jednakog i primjenjivog za svaku zainteresovanu stranu - zaključeno je.

Podsjetimo, Željezničaru licenca nije izdata zbog sporne isplate dugovanja prema bivšem treneru Slavku Petroviću.

Klub je najavio da će danas predati žalbu na odluku Prvostepene komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.