open-navfaktor-logo
search
Idemo nigdje
Fudbalski savez BiH na neuspješne selektore spiskao više od dva miliona maraka
Mehmed Baždarević, Robert Prosinečki, Dušan Bajević i Ivaylo Petev, stručnjaci su koji su sjedili na klupi fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon odlaska Safeta Sušića.
19.11.2021. u 11:46
get url
text

Papetov rezultat i plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine i dalje je najveći uspjeh u historiji bh. fudbala, a Sušić najuspješniji selektor kojeg je BiH imala.

Očekivalo se da će Zmajevi nakon nastupa na Mundijalu prvi put otići i na Evropsko prvenstvo. Grupa u kojoj su bili Belgija, Vels, Izrael, Kipar i Andora ulijevala je nadu, naročito zbog činjenice da su na EP direktno išla dva prvoplasirana tima iz svake grupe, a trećeplasirana ekipa u baraž.

VEZANI TEKST - Safet Sušić iz Pariza za Faktor: Nismo ni zaslužili EURO, oni koji su me smijenili, sada bi željeli da se vratim
 

BiH je loše otvorila kvalifikacije, dva remija (Vels, Belgija) i dva poraza (Kipar, Izrael) u prva četiri kola presudila su Sušiću.

Sušića je krajem 2014. godine naslijedio Mehmed Baždarević. Od tada BiH nije uspjela izboriti veliko takmičenje, a na neuspješne selektore FSBiH je spiskao preko dva miliona KM.

Pod Baždarevićevom komandom Zmajevi su prošli treći kroz cilj u grupi i plasirali se u dodatne kvalifikacije. U baražu je nepremostiva prepreka bila Republika Irska.

Baždarević je poveo Zmajeve i u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018., a u grupi s Belgijom, Grčkom, Estonijom, Kiprom i Gibraltarom, BiH je kroz cilj prošla treća, iza Belgije i Grčke.

Popularani Meša na klupi je sjedio ukupno 24 puta, imao je mandat od dvije godine i 10 mjeseci. Radio je za mjesečnu plaću od 30.000 KM. Fudbalski savez BiH za njegov angažman izdvojio je oko milion maraka.

Identičnu plaću imao je i naredni selektor BiH Robert Prosinečki. BiH pod njegovom komandnom palicom nije uspjela izboriti EURO 2020. Zmajevi su u grupi s Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom završili na četvrtom mjestu. Ipak, do baraža su bh. fudbaleri stigli kroz Ligu nacija, novo takmičenje UEFA-e koje je zamijenilo prijateljske utakmice. Prosinečki mečeve baraža nije dočekao na klupi BiH. Za 19 mjeseci mandata inkasirao je 570.000 KM.

VEZANI TEKST - Strmoglavi pad: Ivaylo Petev najgori selektor u historiji BiH!
 

Utakmica baraža protiv Sjeverne Irske povjerena je legendarnom Dušanu Bajeviću. On je na selektorsko mjesto imenovan u decembru 2019. godine, a već u martu 2020. trebao se igrati meč dodatnih kvalifikacija u kojem je BiH bila domaćin. Ipak, zbog situacije s pandemijom koronavirusa fudbal je zaustavljen, baraž se igrao tek u oktobru 2020. godine, a BiH je na Grbavici nakon penal-drame ispala od Sjeverne Irske. Ponovo je odlazak na Evropsko prvenstvo ostao samo san.

Bajević je uporedo vodio Zmajeve u mečevima Lige nacija (A liga), a bh. tim je u grupi sa Italijom, Nizozemskom i Poljskom završio kao posljednjeplasirani tako da će u narednoj sezoni ovog takmičenja ponovo igrati u B Ligi.

VEZANI TEKST - "Vidoviti" Ivaylo Petev polupao lončiće, rasturio Zmajeve k'o bugarsku skupštinu
 

Iako se pojavila informacija da će Princ s Neretve raditi besplatno, to je demantovao tadašnji predsjednik FSBiH Elvedin Begić. Uz pretpostavku da je Bajević radio za isti iznos kao i njegovi prethodnici, njegov angažam koštao je oko 300.000 KM.

Toliko je za desetak mjeseci svog mandata inkasirao i Ivaylo Petev, bugarski stručnjak koji je u selektora promoviran krajem januara ove godine. Zmajevi su u ekspresnom kvalifikacionom ciklusu za Mundijal završili pretposljednji u grupi, iza Francuske, Finske i Ukrajine, a ispred Kazahstana. Samo jedan trijumf u kvalifikacijama najslabiji je rezultat koji je BiH ostvarila u dosadašnjih 13 kvalifikacionih ciklusa. Tako je i Petev po ostvarenim rezultatima postao najgori selektor u historiji.

Ako je suditi po njegovim izjavama, o ostavci trenutno ni ne pomišlja. Sa FSBiH je potpisao dvogodišnji ugovor, s mogućnošću njegovog produženja na dodatna 24 mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.