open-navfaktor-logo
search
Bolan udarac
Fudbalski klubovi u Engleskoj zbog krize do sada izgubila između 340 i 400 miliona eura
Klubovi u engleskoj fudbalskoj Premijer ligi će zbog posljedica pandemije novog koronavirusa u ovoj sezoni izgubiti između 340 i 400 miliona eura.
12.05.2020. u 14:10
get url
text

To je iznos koji je, prema izvještaju britanske javne televizije BBC, nastao zbog neispunjenih ugovora u vezi s televizijskim pravima.

Gubitak za više od sto miliona eura klubovima prijeti ako se u nastavku sezone u Engleskoj utakmice budu igrale iza zatvorenih vrata i bez gledalaca.

Do približnog iznosa došao je i list The Guardian, koji je izračunao da će gubitak za klubove iznositi 390 miliona eura.

Razlog za takve gubitke su sklopljeni ugovori s nosiocima TV prava, koje zbog novih okolnosti klubovi neće moći ispuniti, uglavnom zbog zakašnjelih rokova jer bi se Premijer liga u najboljem slučaju mogla nastaviti u junu.

Gubitak bi mogao biti i veći ako se sezona ne završi. Direktor Premijer lige Richard Masters nedavno je pojasnio da bi u tom slučaju gubitak za klubove bio čak milijardu eura.

Britanska vlada je, zbog posljedica nove epidemije koronavirusa, odlučila da velika takmičenja u zemlji ne mogu početi prije 1. juna, a ekipe će moći započeti grupne treninge od 18. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.