open-navfaktor-logo
search
Mediji o Superligi
Fudbalska Evropa u šoku i haosu: "Rat bogatih koji će ubiti fudbal"
Fudbalska Evropa je u šoku i haosu. Dogodilo se ono o čemu se dugo pričalo, fudbal je dobio novu dimenziju.
19.04.2021. u 11:16
get url
text

VEZANI TEKST - Ko finansira projekat koji je uzdrmao evropski fudbal?

Odmetnici, trenutno njih 12, osnovali su odvojeno takmičenje od UEFA-e - Superligu, koja bi trebala startati ovog ljeta.

A šta je zapravo Superliga? Nešto slično košarkaškoj Euroligi - "zatvoreno" takmičenje, samo za najveće i najbogatije, u kojem neće biti mjesta za "obične fudbalske smrtnike". O klubovima BiH da ni ne pomišljamo, jer Superliga neće prihvatiti ni mnoge evropske velikane.

Zanimljivo, javnost u Evropi je jedinstvena po ovom pitanju. Gotovo svi mediji na Starom kontinentu su protiv Superlige.

- Superliga? Super NE! - "vrišti" na naslovnici La Gazzetta dello Sporta, a ništa blaži nije bio ni Tuttosport:

- Jeste ludi? Superliga ubija fudbal - piše na naslovnici Tuttosporta.

Francuski L'Equipe je uz naslov "Rat bogatih" poredao portrete zagovornika (Juventus i Real) i protivnika (PSG i Bayern) Superlige, uz "pocijepani" pehar UEFA Lige prvaka.

Engleski mediji i najveća fudbalska imena iz kolijevke fudbala nemaju dilemu. Smatraju da je formiranje "zatvorenog" takmičenja ubistvo fudbala i rušenje tradicije duge više od 130 godina.

VEZANI TEKST - U igri veliki novac: UEFA prijeti tužbom od 100 milijardi KM, hoće li se završiti Liga prvaka?

- Navijači moraju da ustanu i da se bore. Od šest engleskih klubova koji formiraju novo takmičenje, tri imaju američke, dva arapske i jedan ruskog vlasnika. Manchester City, Arsenal i Tottenham nemaju nijednu titulu evropskog prvaka, to su klubovi koji se plaše od West Hama i Leicestera.

Superliga je plastično takmičenje koje prijeti postojanju engleskog fudbala, ali ima nade... Šta ako svi okrenemo leđa? Zajedno smo jači - pišu engleski mediji.

Zanimljivo je da su se Superligom najmanje zabavili španski mediji.

Na naslovnim stranicama svih dnevnih sportskih novina samo su mali naslovi. Na naslovnici Marce piše: "Fudbal eksplodirao: Superliga se rađa, UEFA prijeti ozbiljnim sankcijama", ali glavni fokus je na pobjedi Atletico Madrida nad Eibarom u utrci za naslov LaLige - 5:0.

I AS piše slično "Rađenje Superlige, rat počinje", ali je poput Marce, fokusiran na Atletico Madrid.

Njemački Bild fokusirao se na dva Nijemca na čelu dva kluba osnivača Superlige - Jurgena Kloppa u Liverpoolu i Thomasa Tuchela (Chelsea).

- Dvanaest najboljih evropskih klubova želi osnovati Superligu - pišu uz slike dvojice menadžera.

{$galerijaFotografija}

Naslovnice evropskih medija - Superliga - 19.04.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.